Тръмп и Фед ще влязат в директен сблъсък през 2017 г.


Тръмп и Фед ще влязат в директен сблъсък през 2017 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

4924

През 2017 водеща на пазарите ще бъде американската икономика и всички инвестиции, свързани с нея ще бъдат за предпочитане. Това каза икономистът Георги Вулджев пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Ще има лека корекция на пазарите в началото на 2017, след като Фед реши да вдигнат лихвите. Пазарите изпаднаха в еуфория след избора на Тръмп. Трябва да се отбележи, че пазарът е изпадал в подобни еуфории и преди. В повечето случаи нещата се обръщат. Винаги има свръхоптимизъм преди встъпването в длъжност на президентите, защото в предизборните кампании се обещават неща, които са трудно изпълними", заяви той.

От гледна точка на фискалната политика още не е ясно как ще се осъществи едновременно съкращаване на данъците и повишаване на публичните разходи, каза гостът. По думите му се очаква да бъде въведен пакет от стимули през следващата година, но това вероятно ще стане за сметка на увеличаване на дълга. Вдигането на лихвените проценти поставя Фед в ситуация на директен сблъсък с политиките на Тръмп.

Макар Европа и САЩ да "тичат по различна пътеки", ефектът Тръмп може да отслаби негативното влияние на банковата криза в Европа, предрече Вулджев. Въпреки това хроничните проблеми в банковата система на Европа ще окажат "твърде негативен натиск" върху европейската банкова система, каза още гостът.

По отношение на третата и четвърта икономика по БВП - Китай и Япония - икономистът каза, че в дългосрочен план двете икономики ще се развиват по много сходен начин.

"В Япония пазарите в последните години имат все по-малко значение. Японската централна банка започна да национализира корпоративния сектор, защото това бе единственият начин да не се удави от корпоративния дълг. Има много институции, които са фалирали и съществуват чрез централната банка. Китай върви по подобен път", каза още Вулджев.

 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички