Тръмп има влечение към деспоти и автократи


Тръмп има влечение към деспоти и автократи
Снимка: Getty Images/Guliver

2984

Кратката среща на Владимир Путин и Доналд Тръмп отново показа, че американският президент има влечение към деспоти и автократи, пише в. The Guardian.

Този уикенд в Париж, където се проведоха мероприятия по повод 100-годишнината от края на Първата световна война, не трябваше да се превръща в тежко бреме за Тръмп. За политиците подобни събития са възможност да демонстрират, че не са просто говорещи машини.

Но за американския президент уикендът не тръгна добре от самото начало. Той се приземи скоро, след като пусна коментар в Twitter срещу президента на приемащата страна Еманюел Макрон. Тръмп нарече „оскърбителни“ думите на Макрон, че Евросъюзът се нуждае от своя армия за противопоставяне на натиска от страна на САЩ, Китай и Русия. Изтълкува неправилно изказването на Макрон, както направиха и някои американски медии.

Американският президент обяви още през август, че ще пътува до Франция. Той обясни това с факта, че градските власти на Вашингтон са излезли с решението за провеждане на собствен военен парад в столицата. През 2017 г. парадът в Париж приятно го изненадал. Но французите устройват паради в деня на превземането на Бастилията, а не в деня в памет на загиналите през Първата световна война.

Само няколко часа след пристигането му във френската столица Белият дом отмени участието на Тръмп в мемориалната церемония на мястото, където са загинали 2000 американски бойци. Като причина за това беше споменат дъждът. Но алибито беше нестабилно, което стана очевидно от видеокадрите от официалните церемонии с участието на Макрон, Ангела Меркел, Джъстин Трюдо и представители на администрацията на Тръмп, стоящи под леко ръмящия дъждец.

Когато президентът на Франция произнесе реч при Триумфалната арка, в която порица национализма, който, както каза Макрон, представлява противоположност на патриотизма и „всъщност се явява предателство“, Тръмп слушаше думите му със сурово изражение на лицето. Той разцъфна едва когато видя приближаващия се Владимир Путин. Тръмп го посрещна с глупава усмивка, която рязко се открояваше на фона на хладната външна непоколебимост на Макрон и Меркел. Руският лидер мрачно се ръкува с тях. След това последва жест с вдигнат нагоре палец към Тръмп.

Вероятно срещите на Путин и Тръмп стават предмет на многочислени обсъждания. Изясни се, че им е предстояло да седят един до друг на обяда в неделя, но е било променено подреждането на креслата, и техните места се оказаха едно срещу друго, което в крайна степен затруднява неформалното общуване.

Очакваше се, че уикендът ще стане демонстрация на солидарността на Запада, но мимолетната среща на Тръмп и Путин за пореден път напомни, че американският президент го врече към автократи.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички