Тръмп избухна срещу милиардерите братя Кох

Тръмп избухна срещу милиардерите братя Кох
Източник: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп взе на мушка двама от най-богатите американци и спонсори на Републиканската партия - братя Кох, като каза, че са станали "за смях".

Причината за гнева на Тръмп е обявеното от страна на семейство Кой намерение да не подкрепи всички кандидати на републиканците на предстоящите междинни избори в САЩ (избори за двете камари на Конгреса).

"Глобалистите братя Кох, който станаха за смях в истинските републикански кръгове, са срещу укрепените граници и влиятелната търговия. Никога не съм търсил тяхната подкрепа, защото не ми трябват парите им или лошите им идеи", написа президентът в Twitter.

В отделен пост Тръмп добавя, че той е направил Кох богати и че бизнес мрежата им е "много надценена".

"Побеждавал съм ги на всеки ъгъл. Те искат да защитят компаниите си извън САЩ от данъци, а аз съм за това Америка да е на първо място и за американския работник да не е марионетка на никого. Две добри момчета с лоши идеи. Да направим Америка отново велика", допълва държавният глава в типичния си стил.

Братята Кох имат огромно влияние в Републиканската партия и са сред основните ѝ спонсори. Те не помогнаха финансово на Тръмп на изборите през 2016 г. След като встъпи в длъжност обаче, подкрепиха доста от политиките му, особено данъчната реформа. В същото време разкритикуваха някои от популистките му инициативи, например налагането на търговски мита на международни партньори.

Семейство Кох притежава редица компании в различни сфери - енергийна, текстилна и др. Смята се, че състоянието им е над 100 млрд. долара.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.