Тръмп обяви поредни тежки мита върху вноса на китайски стоки

Тръмп обяви поредни тежки мита върху вноса на китайски стоки
Източник: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви 10% мита върху китайски вносни стоки в размер на 200 милиарда долара и предупреди Пекин, че какъвто и да е отговор ще доведе до удвояване на ответните търговски мерки на Вашингтон. Това предава AFP, цитирана от "Фокус".

„Новите мита влизат в сила на 24 септември“, пише в официално заявление на Тръмп.

„Допълнително, ако Китай предприеме ответни мерки срещу нашите фермери или другите индустрии, ние веднага ще преминем на следващата фази, при която ще наложим мита върху допълнителни 267 милиарда долара китайски внос“, допълни той.

Президентът допълни, че митата целят промяна в търговската политика на Китай и че той представлява „смъртна опасност за дългосрочното здраве и просперитет на икономиката на САЩ“.

Междувременно заместник-председателят на китайската комисия по регулирането на пазара на ценни книжа Фан Синхай заяви, че въвеждането на митата от САЩ върху внасяните от КНР стоки няма да даде резултат.

Той уточни, че Китай разполага с достатъчно инструменти за парично-кредитна политика, че да се справи с негативните последствия от подобни мерки.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.