Тръмп отлага сделката с Китай за след изборите

Тръмп отлага сделката с Китай за след изборите
Източник: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята да отложи сключването на търговската сделка с Китай до изборите през 2020 г.

"По някакъв начин ми харесва идеята да изчакам до изборите за сделката с Китай, но те искат да направят сделка сега и ще видим дали сделката ще бъде правилна или не", каза Тръмп пред журналисти в Лондон, където е заради срещата на НАТО. Президентските избори в САЩ ще се проведат през ноември 2020 г.

На въпрос дали има краен срок за сделката, той добави: "Не, нямам срок. Смятам, че е по-добре да изчакате до изборите, ако искате да знаете истината", посочи президентът, цитиран от CNBC.

През последната година и половина Вашингтон и Пекин са в заплетен търговски сблъсък, което влияе негативно на финансовите пазари, бизнеса и потребителите. Двете водещи икономики си разменят удари, налагайки си мита за десетки милиарди. Следващият срок за налагането на нови мита е 15 декември. Ако двете държави не успеят да се разберат до тогава, ще влязат в сила допълнителни такси от САЩ за китайския износ.

Тръмп смята, че Китай ограбват Щатите от много години, обвинявайки предишните американски администрации в липса на лидерство.

Американският президент каза, че търговската сделка с Китай зависи само от едно – дали самият той иска да я сключи. "В момента се справяме много добре с Китай и можем да се справим още по-добре с едно завъртане на химикалката", отбеляза държавният глава. Той припомни, че Китай "е имал най-лошата година от 57 години насам".

Тръмп изтъкна и обещаната държавна помощ от 28 млрд. долара за американските фермери, която ще бъде отпусната в продължение на 2 години. Целта ѝ е да ограничи загубите на селскостопанските производители.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.