Тръмп предлага на Ердоган 100 млрд. долара, за да се откаже от C-400


Тръмп предлага на Ердоган 100 млрд. долара, за да се откаже от C-400
Снимка: Getty Images

4709

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи на турския си колега Тайип Ердоган търговска сделка на стойност 100 млрд. долара и "решение" за разрешаване на ситуацията със санкциите, която Вашингтон обеща да наложи срещу Анкара за закупуването на руски системи за ПВО С-400, съобщи The Washington Post.

Източници на изданието съобщават, че подобни предложения на американския лидер за подобряване на отношенията между САЩ и Турция се съдържат в писмо, изпратено до турския президент миналата седмица, предаде БГНЕС.

Според вестника, офертата на Тръмп вероятно ще "вбеси" поне някои законодатели в Камарата на представителите на САЩ, които миналия месец подкрепиха налагането на санкции срещу Турция за военната ѝ операция "Извор на мира" в Сирия.

Ердоган ще посети Вашингтон на 12-13 ноември и ще обсъди с Тръмп покупката на най-новите изтребители F-35, на руските и американските системи за противовъздушна отбрана С-400 и Patriot, както и ситуацията в Сирия.

Доставките на най-новите системи за противовъздушна отбрана, които предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли. В средата на септември приключи втората фаза на доставка на С-400. Според Ердоган, руските системи за противовъздушна отбрана ще работят напълно през април 2020 г.

Вашингтон поиска отказ от сделката и в замяна Турция да вземе системите Patriot, заплашвайки да забави или дори да отмени продажбата на последните изтребители F-35 в Турция, както и да наложи санкции в съответствие с CAATSA (Закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции). Анкара отказа да направи отстъпки.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички