Тръмп предлага на Ердоган 100 млрд. долара, за да се откаже от C-400

Тръмп предлага на Ердоган 100 млрд. долара, за да се откаже от C-400
Източник: Getty Images

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи на турския си колега Тайип Ердоган търговска сделка на стойност 100 млрд. долара и "решение" за разрешаване на ситуацията със санкциите, която Вашингтон обеща да наложи срещу Анкара за закупуването на руски системи за ПВО С-400, съобщи The Washington Post.

Източници на изданието съобщават, че подобни предложения на американския лидер за подобряване на отношенията между САЩ и Турция се съдържат в писмо, изпратено до турския президент миналата седмица, предаде БГНЕС.

Според вестника, офертата на Тръмп вероятно ще "вбеси" поне някои законодатели в Камарата на представителите на САЩ, които миналия месец подкрепиха налагането на санкции срещу Турция за военната ѝ операция "Извор на мира" в Сирия.

Ердоган ще посети Вашингтон на 12-13 ноември и ще обсъди с Тръмп покупката на най-новите изтребители F-35, на руските и американските системи за противовъздушна отбрана С-400 и Patriot, както и ситуацията в Сирия.

Доставките на най-новите системи за противовъздушна отбрана, които предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли. В средата на септември приключи втората фаза на доставка на С-400. Според Ердоган, руските системи за противовъздушна отбрана ще работят напълно през април 2020 г.

Вашингтон поиска отказ от сделката и в замяна Турция да вземе системите Patriot, заплашвайки да забави или дори да отмени продажбата на последните изтребители F-35 в Турция, както и да наложи санкции в съответствие с CAATSA (Закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции). Анкара отказа да направи отстъпки.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.