Тръмп: Откакто дойдох на власт, бизнесът процъфтява


Тръмп: Откакто дойдох на власт, бизнесът процъфтява
Снимка: Getty Images/Guliver

2452

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че първите три месеца от неговия престой в Белия дом вече са довели до положителни резултати в областта на бизнеса.

Като доказателство за своите думи той посочи рекордния ръст на оптимизма сред компаниите в обработващата промишленост, както и увеличаването на капитализацията на фондовия пазар на САЩ.

„Погледнете индекса на оптимизма на производителите – 93%, това е най-високият показател, който някога е регистриран. Ние никога досега не сме имали толкова висок показател на оптимизма, както през последните 90 дни след избирането ми. Погледнете пазара на акции, той е прибавил три трилиона долара“, каза Тръмп в интервю за Fox Business.

Според публикуваните в петък данни от ежемесечното допитване, провеждано от Националната асоциация на обработващата индустрия на САЩ, 93% от предприемачите в тази сфера на икономиката са оптимисти по отношение на нейните перспективи. Преди избирането на Тръмп този показател достигаше 56%.

На 25 януари 2017 г. за пръв път в историята американският индустриален индекс Дау Джоунс надхвърли психологическата граница от 20 000 пункта. От момента на избирането на Тръмп за президент на 8 ноември 2014 г. индексът е нараснал с 1667 пункта. Наблюдателите обвързват това с общия оптимизъм на участниците на пазара по повод на програмата за възстановяване на промишления сектор на САЩ, предложена от републиканците.

Президентът Тръмп планира да намали данъка върху печалбата на корпорациите до 15% от днешните 35%. Той също така предлага да се въведат допълнителни мита върху стоките, внасяни в САЩ.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички