Тръмп: САЩ няма да използват енергетиката като средство за натиск


Тръмп: САЩ няма да използват енергетиката като средство за натиск
Снимка: Getty Images/Guliver

2523

САЩ никога няма да използват енергийния сектор като средство за оказване на натиск. Това заяви американският президент Доналд Тръмп по време на откриването на срещата лидерите от инициативата „Три морета“, включваща страните между Балтийско, Черно и Адриатическо море.

„САЩ никога няма да използват енергетиката, за да принуждават вашите страни и ние не можем да позволим други да го правят. Не искаме да съществува монопол“ в тази област, посочи той, цитиран от AFP.

Тръмп също така заяви, че би искал Вашингтон да развие контактите си със страните от инициативата. „Искаме да укрепим връзките с вашия регион“, каза държавният глава и изрази увереност, че той би могъл да играе роля за възстановяването на Европа.

„САЩ подкрепят вашите усилия и са готови да бъдат ваши партньори. Искаме да ви помогнем, ако говорим за енергийни и други нужди“, посочи Тръмп и гарантира, че Вашингтон ще бъде надежден партньор.

В публикувани по-рано днес от Белия дом части от речта на президента, която той ще произнесе на форума, се казва също, че ще отправи предупреждение към Запада, че е в опасност, ако не покаже повече решимост. „Защитата на Запада зависи не само от средствата, но и от волята на хората да вземат надмощие“, се казва в текста, разпространен от американската администрация.

„Фундаменталният въпрос на нашето време е дали Западът има волята да оцелее“, цитират още речта на Тръмп.

Той също така ще посочи Полша като пример за държава, която е показала непоколебимост. „Историята на Полша е историята на хора, които никога не са загубили надежда, които никога не са били пречупени и които никога не са забравили кои са“, се казва в текста.

Тръмп също така се очаква да призове Запада да защити своите традиции. „Трябва да работим заедно, за да се противопоставим на силите, независимо дали идват отвътре или отвън, от юг или от изток и които заплашват с времето да омаловажат тези (нашите) ценности и да заличат връзката на култура, вяра и традиция, която ни правят това, което сме“, се очаква да каже президентът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички