Тръмп: Ще се върнем в ТПТИ, ако ни предложат по-добра сделка


Тръмп: Ще се върнем в ТПТИ, ако ни предложат по-добра сделка
Снимка: Getty Images/Guliver

2662

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ може да се върне в Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), само ако на Вашингтон се предложи „по-добра” сделка.

Решението ще бъде рязък обрат за президент, в чиято предизборна кампания непрекъснато се упрекваше и критикуваше споразумението.

„Ще се присъединя към ТПТИ само ако сделката бъде значително по-добра от сделката, която беше предложена на президента Обама”, написа късно през нощта американският президент в Туитър. „Ние вече имаме двустранно споразумение с шест от единайсетте страни членки на споразумението, като полагаме усилия за сключване на подобни сделки с най-големите страни от останалите 5, като Япония, която ни е ударила сериозно в търговията от години”, допълни той, цитиран от AFP.

Това се случи малко, след като от Белия дом съобщиха, че представителят на САЩ в сделката Робърт Лайтайзер и най-добрият икономически съветник Лари Кудлол ще преразгледат позицията на Вашингтон по сделката.

Тръмп често упреква големите международни сделки, например 24 годишното Северноамериканско споразумение за свободна търговия, което той нарича „бедствие”.

Решението беше посрещнато добре от представителите на земеделските щати в сената.

Но най-яростните съветници свързани със сделката, които сега доминират кабинета на Тръмп след смените на високо ниво от началото на годината, по-скоро смятат, че САЩ трябва да сключи повече на брой двустранни сделки, които да са в интерес на страната, отколкото една международна, която да я ощетява.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички