Тунио Зафер пред Expert.bg: IT секторът може да бъде модел за българската икономика


Тунио Зафер пред Expert.bg: IT секторът може да бъде модел за българската икономика
Снимка:

6646

IT индустрията безспорно е най-бързо развиващата се в България в последните години. Родните специалисти заслужено се нареждат сред най-добрите в света. Доказва го екипът на pCloud – млада компания, създала уникален проект в областта на облачните услуги, за който вече ви разказахме. Само за 2 години съществуване тя е привлякла 2,5 млн.клиенти от цял свят, а амбициите ѝ са през 2016 г. броят да достигне 20 млн. Неотдавна pCloud отправи и предизвикателство към всички хакери в света – ако някой успее да разбие системата ѝ за криптиране Crypto, ще получи награда от 20 000 долара. Expert.bg поговори с главния изпълнителен директор на компанията Тунио Зафер, който ни разказа повече за дейността ѝ и за развитието на IT сектора у нас.

Г-н Зафер, pCloud е сравнително млада компания, но вече е постигнала много. На какво се дължат бързото ѝ развитие и успехите ѝ?

Основно на два фактора: на опитния IT екип на компанията и на самия продукт. Екипът е съставен от топ специалисти, които зад гърба си имат сериозен опит по амбициозни проекти. Работят с ентусиазъм, имат оригинални идеи, голямо ноу-хау. Самият продукт pCloud пък е с много функции и възможности, които хората използват и ценят.

Къде се намира pCloud спрямо своите конкуренти в световен мащаб?

Ние сме млади – само на 2 години. pCloud се появи години след старта на Cloud Storage услугите, но гледаме на това като наш плюс – взимаме пример от силните и слабите страни на нашите конкуренти и предлагаме услуга от ново поколение. С част от функционалностите ни вече сме много по-добри от конкуренцията, а с други скоро ще ги догоним. Макар и да сме млада компания на един динамичен и силно конкурентен пазар, завземаме все по-сериозни позиции. Нашите потребители са над 2,7 млн. Ако вземем като показател за успеха ни и трафика – вече сме на 7-о място в света по уеб трафик. Наистина, за две години това са много добри резултати.

А кои са нещата, които най-вече ви отличават от останалите?

Най-важното, топ функционалността, с която излизаме пред останалите, е вграденото ни криптиране – pCloud Crypto. Това е революционната ни услуга. Сигурността на информацията е наш приоритет, а с Crypto осигуряваме допълнително топ ниво на защита чрез „криптиране от страна на клиента“ (client-side encryption). Крайният резултат от използването на pCloud Crypto е, че абсолютно никой, включително и ние, и нашите администратори нямаме достъп до съдържанието на файловете на потребителите. Предоставяме услуга на достъп и съхранение на криптираните файлове на потребителите и единствено собственикът на файловете има възможност да види тяхното съдържание. Ние нямаме информация за съдържанието на файла, нито името и типа им.

При това услугата е изключително лесна за използване. Казвам революционно, защото криптирането досега беше много сложна процедура. Изискваше сериозни компютърни познания или допълнителни средства. Банките все още използват инсталиране на сертификат по браузъри, допълнителни usb код генератори, което е много сложно и трудно за масовия потребител.

В сравнение с гигантите в областта на облачните услуги има няколко аспекта, в които се отличаваме, дори сме по-добри. Спрямо популярните Dropbox, Google Drive и One Drive се отличаваме с това, че предлагаме криптиране, защото те не предлагат това допълнително ниво на сигурност. Спрямо конкурентите ни в криптирането пък се различаваме по това, че предоставяме пълна функционалност на клауд услугата ни на всички дивайси и платформи - в уеб, на мобилни устройства и всички десктоп и лаптопи, като клиентът има избор да използва файловете си в криптиран и некриптиран вид. Ние сме единствената компания в света с облачна услуга, която дава на фирмите най-доброто от двете налични на пазара опции: да използват функционалностите, с които да боравят лесно и бързо с документите и файловете си, и същевременно да имат вградена криптографска услуга pCloud Crypto, с която да си гарантират, че важните документи на фирмата са напълно защитени.

pCloud Drive е втората ни услуга, с която сме много по-добри от конкурентите. Предоставяме достъп до файловете ви клауда, чрез виртуално дисково пространство, което не заема място на вашия компютър. pCloud Drive реално дава възможност на потребителите да имат неограничен хард диск на техните компютри и лаптопи. Примерно на лаптоп с 64GB хард диск, можете да имате достъп до 1TB клауд сторидж и да го използвате по начин, по който все едно файловете от клауда са на вашия лаптоп.

Наскоро обявихте предизвикателството pCloud Crypto Challenge във връзка с услугата ви за криптиране. Защо решихте да го организирате и какво се случва към момента с него?

Стартирахме това предизвикателство, за да покажем колко е важно информацията да се съхранява на изключително сигурно място. Предизвикахме всички хакери от цял свят да тестват сигурността на нашето Crypto, за да направим услугата още по-добра. Ние сме одитирани от норвежката компания Mnemonic, чийто тестове и анализи потвърдиха, че услугата ни е наистина сигурна и непробиваема. Към днешна дата вече са се регистрирали 869 души, които се борят с кодиращите ни системи, а до края на предизвикателството остават още 77 дни.

Благоприятна ли е средата в България за развитие на бизнес като този на Вашата компания? Или ви изправя пред определени трудности?

Средата е много благоприятна за развитие на бизнес в тази сфера. От една страна, тук има много кадърни IT специалисти – професионалисти, с опит и знания и най-вече желание да развият проект, който да се конкурира на световния пазар. От друга страна, българският потребител и бизнес е много отворен към този вид услуги и ползват с желание всички възможности, които предоставя клауд сторидж услугата.

В последните години облачните услуги стават все по-популярни. Какви са основните им предимства? Как смятате, че ще се усъвършенстват в бъдеще?

Клауд услугите (облачните услуги – бел.ред) се превръщат във важна необходимост за всеки. Съвременният човек – отделният потребител, както и бизнесът – при това във всички сектори, генерират гигантско количество информация – офис документи и работни файлове, снимки и видеа. Съхраняването на този обем информация става все по-трудна задача за всички. Използваха се CD-та, външни дискове, бекъп на трети дискове, флашки. Ето тук дойде решението – клауд услугите. Те са бъдещето в настоящето. Предоставят възможността за съхранение на всякаква информация и достъп до нея от всяко устройство, по всяко време и от всяка точка на света. Всяка технология, всяка мултимедия, всяко устройство по един или друг начин ще бъдат свързани с този облак.

В бъдеще обемът на клауд сторидж-а ще отпадне като важен параметър и най-вероятно ще се предоставя неограничен сторидж - абсолютно безплатно. Посоката, в която ще се развие самата услуга, ще бъде улесняване на потребителите още повече в съхранението и достъпа на информация и предоставянето на максимална сигурност.

Забелязвате ли повишен интерес към облачните услуги от страна на българските потребители, както корпоративни, така и масови?

Да. При положение, че ние имаме клиенти от цял свят, България е на 14-о или 15-о място по най-много регистрирани потребители, а това е респектираща позиция. Българските потребители ни се доверяват и използват услугата много активно. Отзивите и отношението им към pCloud като проект, който се разработва от български екип, са много положителни и получаваме много сериозна положителна подкрепа от потребителите.

В България средата е много отворена към технологиите, така че аз предвиждам още по-голямо бъдеще на облачните услуги у нас. Над 30 български компании са наши клиенти, те използват pCloud for Business, която е на пазара от едва два месеца. Бизнес клиентите ни са от най-различни сектори – счетоводни услуги, правни услуги, рекламни агенции, медии.

Целите на pCloud са доста амбициозни. Какво ви кара да вярвате, че са реализуеми?

Вярвам, че имаме голямо бъдеще, постоянно развиваме нови функционалности, които улесняват още повече нашите потребители, работим върху повишаването на и без това високото ни ниво на сигурност. Не стоим на едно място, компанията ни се развива. Имаме ясна стратегия на развитие за следващите години – да създадем интеграция с различни платформи, които да направят услугите ни още по-конкурентни, по-интересни и по-полезни за потребителите. Предвиждаме да открием офиси в множество европейски и световни локации, които да представят нашите услуги на местните пазари. Разбира се, първото ни външно финансиране от 3 млн. долара ни предоставя възможност да направим всички тези нужни стъпки.

Като експерт от IT сферата, смятате ли, че именно този сектор би могъл да изправи българската икономика на крака в дългосрочен план?

IT секторът има голям потенциал и голямо бъдеще, той е един от най-бързо развиващите се. Мощен е. Би могъл да бъде приоритетен за българската икономика – тук сме силни, има специалисти, имаме и традиции, сериозен опит натрупаха българските IT кадри. Дали секторът би могъл да бъде ракета носител на българската икономика, не мога да кажа, но би могъл да бъде модел – да се анализира как се разви, как постигна успехите си, и този модел да се приложи навсякъде.

Интервю на: Деница Райкова

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички