Турция губи 3 млрд. долара при Brexit без сделка

Турция губи 3 млрд. долара при Brexit без сделка
Източник: Pixabay

Турция може да загуби до 3 млрд. долара в търговията в случай на Brexit без сделка, предупреди турският министър на търговията Рухсар Пекджан, цитирана от Reuters.

Тя добави, че много турски компании нямат информация за последиците от подобен сценарий.

Пекджан, която говори на турско-британски бизнес форум в Истанбул, заяви, че загубите ще се дължат на увеличението от страна на Великобритания на митата за внос след Брекзит в сектори, включващи металургия, производство на автомобили и текстилната индустрия.

Очакваме най-засегнатите сектори да бъдат производството на автомобили със загуби до 1,2 млрд. долара, текстилната индустрия със загуби 1,3 млрд. долара и при търговията с електроника и с бяла техника – 500 млн. долара, каза Пекджан.

За съжаление дори, ако и двете страни – Великобритания и ние, искаме да подпишем споразумение за свободна търговия, не можем да направим това заради нашите международни ангажименти с ЕС, добави тя.

Пекджан посочи, че министерството на търговията ще започне обиколки в страната, за да информира компаниите за потенциалното влияние при Brexit без сделка.

Изглежда Brexit със сделка ще бъде добро развитие, но Brexit без сделка ще постави турския бизнес в трудна позиция, каза министърът на търговията.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.