Турция и Гърция остават най-предпочитани от българите през лятото

Турция и Гърция остават най-предпочитани от българите през лятото
Източник: Actualno.com/Румен Скрински

Най-много пътувания на българи през юли е имало до традиционните дестинации Турция и Гърция. Следват ги Германия, Румъния, Сърбия, Македония и Италия.

Пътуванията на български граждани в чужбина през юли са 727.5 хил., или с 9.3% над регистрираните през юли 2017 година. Ръст на посещенията е имало в съседните балкански държави, както и в Австрия и Италия. В същото време са намалели тези в Украйна, Португалия, Малта, съобщават от НСИ.

В сравнение с юли 2017 г. e регистрирано увеличение при всички наблюдавани цели: със служебна цел - с 23.9%, с цел почивка и екскурзия - с 6.9%, и с други цели - с 5.5%. Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през юли 2018 г. формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) - 40.5%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия - 39.9%, и пътуванията със служебна цел - 19.6%.

Посещенията на чужденци в България са 2 152.8 хил., или с 6.5% повече в сравнение с юли 2017 година. Отново се отчита ръст при всички наблюдавани цели.Транзитните преминавания през страната са 24.7% (532.3 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

От общия брой чужденци, посетили България през юли 2018 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 61.3%, или с 4.9% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Увеличават се посещенията на граждани от Обединеното кралство, Чехия, Белгия. Същевременно намаляват посещенията на граждани от Унгария, Дания, Нидерландия.

Увеличават се и посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ - с 9.0%, като най-голям е ръстът на посещенията на граждани от Украйна - с 25.9%.

През юли 2018 г. преобладава делът на посещенията с цел почивка и екскурзия - 57.2%, следвани от посещенията с други цели - 35.4%, и със служебна цел - 7.4%.

Най-много посещения в България през юли 2018 г. са реализирали гражданите от Румъния, Германия и Турция.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.