Турция и Русия искат да достигнат стокообмен от 100 млрд. долара

Турция и Русия искат да достигнат стокообмен от 100 млрд. долара
Източник: Getty Images/Guliver

Президентът Реджеп Тайип Ердоган пристигна в понеделник в Москва за третата си среща тази година с руския си колега Владимир Путин за церемонията по откриването на междукултурната година между Турция и Русия, предаде БГНЕС.

Путин отбеляза, че двустранните отношения ще бъдат обсъдени с представители на гражданската общност, както и че ще има срещи с деловата общност.

„Наблюдаваме и отбелязваме добро ниво на развитие на отношенията ни, търговският оборот е нараснал с 15%, общият обем на търговията е достигнал 25 млрд. долара“, каза Путин.

Ердоган се съгласи с руския си колега, заявявайки, че те се стремят към по-нататъшно увеличаване до около 100 млрд. долара.

"Извършваме големи проекти, включително Аккую, атомна електроцентрала, която трябва да влезе в употреба до 2023 г. в съответствие с желанията на турската страна, и „Турски поток“ офшорната част от който беше наскоро завършена", каза Путин.

Той продължи, отбелязвайки, че двете страни имат значително сътрудничество в международните отношения, между външните министерства и министерствата на отбраната, както и в областта на въоръжаването.

Ердоган отбеляза, че двете страни продължават да си сътрудничат срещу заплахата от тероризъм, особено в Сирия.

В изказване на пресконференция преди отпътуването му от Истанбул за Москва, Ердоган каза: "Нашето сътрудничество с Русия продължава да се увеличава и да се засилва (с всеки ден)."

В делегацията на Ердоган са външният министър Мевлют Чавушоглу министърът на отбраната Хулуси Акар, министърът на търговията , Рухсар Пекджан, министърът на енергетиката Фатих Дьонмез и министърът на финансите Берат Албайрак.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.