Турция не е оттегляла разрешението си за "Турски поток", заяви Новак


Турция не е оттегляла разрешението си за "Турски поток", заяви Новак
Снимка: Министерство на енергетиката

1822

Турция не е оттегляла разрешението си за извършване на работа по проекта за строителството на газопровода „Турски поток”, заяви руският министър на енергетиката, цитиран от ТАСС.

"В действителност, този въпрос трябва да бъде адресиран до „Газпром ". Но не ми е докладвано и до момента нямам никаква информация Турция да е оттегляла разрешението си за работа”, заяви той.

По-рано министърът потвърди интереса на Русия към проекта. Русия е готова да реализира проекта за газопровод "Турски поток" при условие, че европейските и турски партньори проявят интерес.

"На дневен ред, мисля, е възможен и "Турски поток". Знам, че и Европейската комисия, и министрите на енергетиката на европейските страни работят над този въпрос. От наша страна ние сме готови да осъществим този проект, ако нашите европейски и турски партньори проявят интерес", каза той в интервю за телевизия "Вести".

Русия се отказа от проекта "Турски поток" в началото на декември 2015 г., след като турските ВВС свалиха руския бомбардировач Су-24 в небето на Сирия. Този акт на Анкара предизвика най-дълбоката криза в руско-турските отношения от десетилетия насам. Москва въведе санкции, които засегнаха вноса на турски стоки за Русия, строителната дейност на турските компании и туристическите посещения на руснаци в Турция. Впоследствие Русия обяви и замразяването на проекта "Турски поток". Това е единият от двата големи съвместни енергийни проекта на Анкара и Москва. Другият е ядрената централа "Аккую", работата по която продължава.

На 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви в Анкара идеята за "Турски поток". Този газопровод с капацитет от 63 милиарда куб.м. трябваше да свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. Той замени "Южен поток" със същия капацитет, който трябваше да свързва България и Русия. Тези дни стана окончателно ясно, че за Кремъл проектът "Южен поток" не е на дневен ред. Москва опроверга слуховете в български медии, че е възможно неговото възобновяване.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички