Турция обмисля алтернативи на руската пшеница


Турция обмисля алтернативи на руската пшеница
Снимка: Getty Images/Guliver

5529

Заради напрежението между Анкара и Москва Турция мисли за алтернативи на руската пшеница. Русия инициира санкции спрямо Турция след инцидента и по този начин постави под въпрос бъдещите доставки, предаде Reuters.

Москва засега не е предприела мерки, засягащи износа на зърно за другата държава, най-големият купувач на руска пшеница, а корабите отпътуват от руските пристанища както обикновено, като се изключат незначителни трудности на някои от терминалите. Но търговците и в двете страни се страхуват, че или Русия ще ограничи износа на зърно за Турция, или Анкара ще ограничи сделките с Москва, тъй като конфликтът им за свалянето на руския бомбардировач Су-24 в близост до сирийско-турската граница на 24 ноември ескалира.

Русия вече забрани вноса на някои турски храни, а Анкара готви отговор.

„Турските купувачи остават разтревожени за покупките на руски стоки, като никой не знае какво ще се случи, а факт е, че Русия все още отказва диалог и усилва напрежението“, казва турски търговец пред агенцията. „Все още съм притеснен, че Турция може да въведе санкции на руските стоки в отговор“, посочва още търговецът.

Няколко от търговците са на мнение, че Украйна, един от големите съперници на Русия на световния пазар на зърнени култури, е най-добрата алтернатива за доставките на пшеница, като качеството на украинската пшеница е дори по-добро. Един от тях е заявил, че Турция търси възможност да купи зърно и от Европейския съюз.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички