Турция подготвя най-голямото хранилище за природен газ

Турция подготвя най-голямото хранилище за природен газ
Източник: iStock

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви, че целта на Турция е през 2023 г. да има хранилище за 20% процента от годишното потребление на природен газ на страната.

С проекта за разширяване на съоръжението капацитетът за съхранение на природен газ в подземното хранилище при езерото Туз ще бъде увеличен до 5,4 млрд. куб. метра до 2023 г., съобщава в. Daily Sabah.

Проектът е от критично значение по отношение на енергийното снабдяване и сигурност на Турция. "Нашият разширителен проект е най-големият проект за съхранение сред всички подобни проекти в света", каза Дьонмез по време на реч на церемония в квартал "Султанхани" в провинция Аксарай.

"С този проект Турция ще увеличи капацитета си за съхранение на природен газ в подземното хранилище на газ до 5,4 млрд. куб. метра, спрямо 1,2 млрд. куб. метра в момента", добави министърът.

Разширяването ще се извърши от турска и китайска компания, като цената на проекта е 1.2 млрд. долара.

Първата фаза на проекта, която трябва да приключи до 2021 г., ще разшири съоръжението с 1.2 млрд. куб. метра. До 2023 г. хранилището трябва да работи с новия си пълен капацитет от 5.4 млрд. куб. метра. Благодарение на него и на друго подобно съоръжение - Силиври, край Истанбул - Турция ще може да съхранява 11 млрд. куб. метра газ, или около 20% от годишното ѝ потребление.

Съоръжението е част от целта на Турция да разшири капацитета си за съхранение на газ. Дьонмез заяви, че разширяването на съоръженията ще увеличи капацитета на доставка с до 80 млн. куб. метра природен газ на ден за газовата мрежа на страната.

"Днес имаме инфраструктура, способна да достави повече от 300 млн. куб. метра газ в системата, предвид средното ежедневно потребление от 250 млн. куб. метра. Надяваме се скоро да увеличим тази цифра до 400 млн. куб. метра", разкри енергийният министър.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.