Турция подготвя най-голямото хранилище за природен газ


Турция подготвя най-голямото хранилище за природен газ
Снимка: iStock

8913

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви, че целта на Турция е през 2023 г. да има хранилище за 20% процента от годишното потребление на природен газ на страната.

С проекта за разширяване на съоръжението капацитетът за съхранение на природен газ в подземното хранилище при езерото Туз ще бъде увеличен до 5,4 млрд. куб. метра до 2023 г., съобщава в. Daily Sabah.

Проектът е от критично значение по отношение на енергийното снабдяване и сигурност на Турция. "Нашият разширителен проект е най-големият проект за съхранение сред всички подобни проекти в света", каза Дьонмез по време на реч на церемония в квартал "Султанхани" в провинция Аксарай.

"С този проект Турция ще увеличи капацитета си за съхранение на природен газ в подземното хранилище на газ до 5,4 млрд. куб. метра, спрямо 1,2 млрд. куб. метра в момента", добави министърът.

Разширяването ще се извърши от турска и китайска компания, като цената на проекта е 1.2 млрд. долара.

Първата фаза на проекта, която трябва да приключи до 2021 г., ще разшири съоръжението с 1.2 млрд. куб. метра. До 2023 г. хранилището трябва да работи с новия си пълен капацитет от 5.4 млрд. куб. метра. Благодарение на него и на друго подобно съоръжение - Силиври, край Истанбул - Турция ще може да съхранява 11 млрд. куб. метра газ, или около 20% от годишното ѝ потребление.

Съоръжението е част от целта на Турция да разшири капацитета си за съхранение на газ. Дьонмез заяви, че разширяването на съоръженията ще увеличи капацитета на доставка с до 80 млн. куб. метра природен газ на ден за газовата мрежа на страната.

"Днес имаме инфраструктура, способна да достави повече от 300 млн. куб. метра газ в системата, предвид средното ежедневно потребление от 250 млн. куб. метра. Надяваме се скоро да увеличим тази цифра до 400 млн. куб. метра", разкри енергийният министър.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички