Турция прехвърля 6.6 млрд. долара банкови резерви, за да запуши "дупката" в бюджета

Турция прехвърля 6.6 млрд. долара банкови резерви, за да запуши дупката в бюджета
Източник: iStock/Guliver

Турция работи върху прехвърлянето на 40 млрд. турски лири (6.6. млрд. долара) от резервите на централната банка в държавния бюджет, за да го стабилизира, разкриват три източника на Reuters.

Финансовата инжекция е нужна, тъй като дефицитът в бюджета е по-голям от очаквания. За да запуши дупката в хазната, Министерството на финансите подготвя законопроект, който да разреши прехвърлянето на средствата. Очаква се той скоро бъде внесен в турския парламент.

След резкия спад на лирата през миналата година, икономиката на Турция изпадна в рецесия. Валутата отново е под натиск, донякъде поради тревогите за изчерпаните валутни резерви на централната банка, които биха ѝ помогнали да се защити от нова криза.

Отделно от валутните резерви, "законовите резерви" са средствата, които централната банка отделя от печалбите по закон, за да бъдат използвани при извънредни обстоятелства. Към края на 2018 г. те са 27.6 млрд. турски лири (4.52 млрд. долара), според данните от баланса на банката.

Сумата от 40 млрд. турски лири се равнява на законовите резерви за миналата и настоящата година, според източниците на Reuters.

"Турската централна банка има около 40 милиарда лири в законови резерви. Прехвърлянето на тази сума към бюджета на централната администрация за 2019 г. се счита за подходящо. Тази стъпка е насочена към подобряване и укрепване на бюджета", казва един от източниците на агенцията.

Остава неясно каква част от резервите в крайна сметка ще бъдат прехвърлени и какви нови изисквания, ако има такива, ще се прилагат за централната банка.

Това е вторият подобен ход на турските власти за подкрепа на бюджета. През януари банката прехвърли около 37 млрд. турски лири печалби на Министерството на финансите три месеца по-рано от планираното.

"Не си спомням преди да са използвани законовите резерви. Този метод дойде, за да спре по-нататъшното влошаване на бюджета", посочва друг източник на Reuters.

Бюджетът на Турция записа дефицит от 36.2 млрд. турски лири (5.92 млрд. долара) през първото тримесечие на 2019 г., според данни на Министерството на икономиката и финансите. Очаква се дефицитът да достигне 80.6 млрд. лири (13.2 млрд. долара) до края на годината.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.