Турция продава два острова край Мармарис (СНИМКИ)


Турция продава два острова край Мармарис (СНИМКИ)
Снимка: Karacaoliveoil.com

11545

Два острова край югозападната турска провинция Мугла и западната Балъкесир са пуснати за продажба онлайн, съобщава турският вестник Daily Sabah.

Остров край Мармарис в Мугла е обявен на цена от 210 млн. турски лири (36,7 млн. долара), пуснат на продажба на 22 септември от турски бизнесмени, живеещи в САЩ. Островът, разположен по протежение на тюркоазеното крайбрежие на Турция (т.нар. Турска Ривиера), в момента е дом на три малки самостоятелни къщи.

Той може да бъде използван за изграждането на няколко допълнителни имота, ресторант и малко яхтено пристанище. Размерът на острова, който има 4 залива, е 316 000 кв. метра (78 декара).

С продажбата се занимава базираната в Истанбул компания за недвижими имоти и маркетинг Bosfors.

Островът е закупен от турски бизнесмен, живеещ в САЩ през 1980 г. за изграждането на хотел и по това време започва известна реконструкция там. Плановете за хотела обаче не се реализират, тъй като островът е обявен за защитена зона от първа степен през 1983 г. Не успял да получи възвращаемост на инвестицията си, собственикът обявява острова отново за продажба.

Ограниченията при защитения статут позволяват изграждането на ежедневно туристическо съоръжение и малко пристанище на острова. Той също е освободен от данъци за 5 години, защото се намира в границите на провинция Мугла.

Седмица преди острова в Мугла да бъде обявен за продажба, един от 22-те острова в егейската провинция Балъкесир, също беше обявен за продажба онлайн.

Островът, разположен край бреговете на Айвалък и Гьомеч, понастоящем е собственост на три семейства и за първи път е продаден през 2002 г. Цената на този остров, разположен само на 230 метра от брега, е 115 млн. лири (20 млн. долара). Островът е само на 12 км от крайбрежния курортен град Айвалък.

265 000-те квадратни метра са дом на три къщи с площ 450 кв. метра. На острова има и четири сладководни кладенци, 2000 маслинови дръвчета, 3000 борови дръвчета и различни овошки.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички