Турция ще вложи 11 млрд. долара в енергийна ефективност

Турция ще вложи 11 млрд. долара в енергийна ефективност
Източник: Getty Images/Guliver

Турция има намерение да инвестира 11 млрд. долара за енергийната си ефективност през следващите пет години, да намали консумацията на първична енергия с около 14% и да намали с 66 млн. тона емисиите на СО2. Това заяви заместник-министърът на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар, предаде БГНЕС.

Говорейки на форум за енергиен преход, провеждащ се в Берлин, Байрактар заяви, че енергийният преход на Турция има два периода, първият от които е започнал преди 17 години.

"Основно това беше пазарен преход и това, което направихме, беше вертикалната промяна на интегрирания държавен модел в конкурентен пазарен модел", каза той, добавяйки, че страната разделя всички пазарни дейности, приватизира съответните държавни предприятия. "По принцип сме приложили всички необходими инструменти за либерализация на пазара", продължи той.

В края на първия преходен период Турция успяла да осъществи успешно всички съответни пазарни реформи и турският енергиен пазар успял да привлече инвестиции в размер на 60 млрд. долара, каза Байрактар.

„Нашите вятърни и слънчеви инсталации нараснаха от 0% до 15,2% от общия капацитет. Пазарният дял на независимите производители на енергия се е увеличил от 25% на 80%. И накрая на 1 април 2018 г. от 11,00 до 14,00 ч., 63% от снабдяването с електроенергия дойде само от възобновяеми енергийни източници в Турция, ”каза той.

Вторият преходен период е започнал през 2017 г. По думите на Байрактар Анкара иска през следващите 10 години да добави в енергийната система по 10 гигавата от вятърна и слънчева енергия.

Турският заместник-министър подчерта и значението на ядрената енергия като важен елемент във втория преходен период.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.