Турция вдига митата за руски селскостопански продукти


Турция вдига митата за руски селскостопански продукти
Снимка: Getty Images/Guliver

2927

Министерството на земеделието на Русия получи официална информация за въвеждането от страна на Турция на вносни мита за руски продукти, пише в понеделник вестник "Известия". Изданието отбелязва, че за пшеница и царевица митото е 130%, а, например, за олиото е 36%.

Изданието, позовавайки се на Министерството на земеделието, пише, че от 15 март, тази година, митото за внос на пшеница и царевица в Турция е 130%, за ориза - 45%, за олиото - 36%, слънчогледовото брашно - 13,5%, боба – 9,7% . За вноса на слънчогледовото олио, освен задължението от 36%, има и минимална митническа стойност на продукта, която е 1500 щатски долара за тон. Министерството на земеделието в Москва заявява, че това е "невъзможно при сегашната цена от 800 долара на тон".

Министерството на земеделието и селските райони на Турция се въздържа от подробни коментари, пише вестникът. "За бъдещите планове на министерството нямаме намерение да правим никакви заявления”, казали за „Известия”.

На 15 март Турция извади Русия от списъка на страните, които внасят селскостопански продукти без обмитяване. Преди таза дата имаше безмитен режим за руските продукти, ако се внасят за преработка или износ в трети страни. В случай, че стоката бе насочвана към вътрешния пазар се дължеше мито 130%. Сега това задължение се разпростира върху целия внос на селскостопански продукти от Русия към Турция, което значително увеличава натоварването на руските износители.

По-рано ТАСС съобщи, че руското Министерство на земеделието смята въвеждането на мита за натиск и отхвърля такъв начин за връщане на руския пазар на забранените турски селскостопански продукти. Такива мерки може да доведат до пълно спиране на вноса на руска пшеница, царевица, боб, ориз и други селскостопански продукти в Турция, пише ТАСС.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички