Турция въвежда промени при кредитните карти и потребителските заеми


Турция въвежда промени при кредитните карти и потребителските заеми
Снимка: iStock/Guliver

2305

От 1 септември Турция променя правилата за използване на кредитни карти и сроковете за погасяване на потребителски кредити, съобщава Анадолската агенция.

В решението, публикувано в Държавен вестник, се казва, че вноските за погасяване на плащане с кредитна карта на стоки или услуги не може да надхвърлят срок от 12 месеца.

Напълно се прекратява възможността да се плащат на вноски покупки от чужбина на телекомуникационни уреди, алкохолни напитки, козметика, храни, гориво, бижута, офис оборудване. Не могат да се разсрочват и плащанията на разходи, направени с карта зад граница.

Регулацията съдържа и подробни разбивки на променените срокове по категории на турския пазар. Така битова електроника не може да се изплаща по-дълго от 3 месеца. Разходите за компютри, пътувания, логистика и настаняване трябва изцяло да бъдат възстановени за не повече от 6 месеца. Данъци и разходи за здравни и социални услуги не бива да остават невъзстановени по картата след деветия месец.

Променят се и сроковете за потребителски кредити - те вече не могат да се погасяват по-дълго от 3 години, (изключение е изплащането на заем за автомобил - то трябва да приключи до 48 месеца), а който си е купил на кредит компютър или смартфон трябва да го изплати до 6 месеца.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички