Турската лира като отражение на турската държава


Турската лира като отражение на турската държава
Снимка: Pixabay

3711

Терористични актове, политическа нестабилност и икономическа слабост направиха 2016 една от най-тежките години в модерната история на Турция.

Страната се намира в много по-лоша икономическа обстановка от държави като Бразилия, Южна Африка, Индонезия и Индия. Тези страни, заедно с Турция образуват т.нар. "Крехки пет" (Fragile Five). Това са държави с огромен икономически, човешки, социален и всякакъв друг потенциал, който и досега не може да показан.

В Бразилия се вихри огромен корупционен скандал. Същата е ситуацията в социално разделената Южна Африка. Индонезия и Индия открай време са синоним на огромно класово разделение и икономически безпорядък. Въпреки това, тези 4 държави са с по-добри икономически резултати за последната година от южната ни съседка, споменава Financial Times.

Много международни инвеститори твърдят, че краткосрочните и дългосрочните перспективи пред Турция не са никак розови.

Според тях, политиката на Ердоган не дава ясни сигнали как точно страната ще излезе от тази икономическа рецесия, в която се намира турската лира.

Турското правителство твърди, че ситуацията е временна. Реформите, насочени към подобряване на икономиката, ще подкрепят позициите на лирата, а младежкото население на страната ще направи дългосрочния растеж възможен. Това обаче в голямата си част е популизъм.

Централната банка в страната е притисната между инвеститори, желаещи да променят системата, и президент, който смята, че с по-ниски разходи ще се стимулира икономиката. В същото време се продават валутните резерви на страната, в опит да се защити незащитимата лира, която записа 4 годишно дъно през декември.

"Това е токсична среда за лирата. Валутата вероятно ще падне още повече", предупреждава Тата Гош, икономист на пазарите в Commerzbank.

Не само икономиката е разтърсена. Турция е притисната от многобройни терористични актове, дело на "Ислямска държава" и Кюрдската работническа партия (ПКК). Страната е разпокъсана между членството си в НАТО, връзката между Ердоган и Путин, евентуалното членство в ЕС и войната в Сирия. В момента Турция изглежда като една неориентирана държава, която трябва да се обедини. А Ердоган със сигурност не е Кемал Ататюрк.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички