Търговецът на дрехи Forever 21 подава молба за фалит

Търговецът на дрехи Forever 21 подава молба за фалит
Източник: Forever 21

Американският търговец на дрехи Forever 21 се готви да подаде документи за обявяване в несъстоятелност.

Частната компания притежава повече от 800 магазина в 57 държави. Докато повечето търговци на дребно постепенно намаляват магазините си, Forever 21 откриваше нови обекти от 2016 г. насам, пише CNN Business.

През 2016 г. компанията започна да отваря магазини в Централна и Източна Европа. Тя вече има и 2 магазина у нас - в столичните молове Paradise Center и Serdika Center. 

Възможността да бъдат освободени от договорите за наем и да затворят магазините на по-ниска цена е едно от предимствата, които процесът по несъстоятелност предоставя на търговците на дребно. От компанията засега отказват коментар.

Търговците на дрехи с физически магазини, специализирани в продажбата на дрехи на тийнейджъри и младежи, изживяват особено тежък период през последните години, тъй като по-младите купувачи предпочитат да пазаруват онлайн.

В последните години търговци като Wet Seal, American Apparel и Delia's подадоха документи за фалит и затвориха всичките си магазини. Aeropostale също подаде заявление за фалит през 2016 г., но запази част от магазините си.

Много търговци изпаднаха в беда поради закупуването им от частни инвеститори или хедж фондове. Но Forever 21 все още е собственост на своите основатели – съпрузите До Вон и Джин Сук Чан. Семейството емигрира в САЩ от Южна Корея през 1981 г. и стартира веригата 3 години по-късно с един магазин от 900 кв. м в Лос Анджелис и само 11 000 долара спестявания.

Според Forbes двойката притежава богатство от 1,5 млрд. долара, а самата компания има годишни продажби от 3,4 млрд. долара и 30 000 служители.

Bloomberg съобщи през юни, че ръководители на Forever 21 са поискали някои от наемодателите му да вземат участие в компанията като начин да привлекат необходимите средства.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.