Търговията с дялове на 4 нови индексни борсово търгувани фонд стартира на БФБ - София


Търговията с дялове  на 4 нови индексни борсово търгувани фонд стартира на БФБ - София
Снимка: БГНЕС

5631

Търговията с дялове на нови 4 индексни борсово търгувани фонда започна днес на БФБ-София. Фондовете са: Expat Slovakia SAX UCITS ETF, Expat Slovenia SBI TOP UCITS ETF, Expat Hungary BUX UCITS ETF и Expat Croatia CROBEX UCITS ETF, и са създадени от управляващото дружество Експат Асет Мениджмънт ЕАД. Борсовите им кодове са съответно: SK9A, SLQX, HUBE и ECDC. Фондовете се търгуват в Сегмент борсово търгувани продукти на Основния пазар BSE на БФБ-София.

Новите фондове ще следват движението на основните индекси за акции на борсите в Словакия, Словения, Унгария и Хърватия, съобщиха от БФБ.

„С новите фондове Борсата стана единствената платформа в региона, предлагаща пряка възможност за следване на представянето на толкова пазари от Централна и Източна Европа. Убедени сме, че това ще даде допълнителен тласък в ликвидността на капиталовия ни пазар.“, каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София по време на официалната церемония днес.

Номиналната стойност на един дял от фондовете е 1 евро. Вид на дяловете: безналични, поименни, свободно прехвърляеми. Маркет-мейкър на емисиите е инвестиционният посредник БенчМарк Финанс АД. Максималният размер на отклонението в процент между котировките “купува“ и „продава“ (спред) е 5%. Минимална стойност на котировката в парично изражение към момента на въвеждането й е равностойността на 2 500 лв. в евро.

Преди повече от година и половина стартира търговията с първия идексен борсово търгуван фонд, този който следва SOFIX. В средата на януари започна търговията с други 4 индексни борсово търгувани фонда на БФБ-София, които следват индексите на борсите в Гърция, Румъния, Полша и Чехия. Така заедно с новите 4, броят на индексните борсово търгувани фондове на БФБ-София става 9. Предстои листването на последните два фонда, следващи основните индекси на Македонската и Белградската борса.

 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички