Търговията с дялове на 4 нови индексни борсово търгувани фонд стартира на БФБ - София

Търговията с дялове  на 4 нови индексни борсово търгувани фонд стартира на БФБ - София
Източник: БГНЕС

Търговията с дялове на нови 4 индексни борсово търгувани фонда започна днес на БФБ-София. Фондовете са: Expat Slovakia SAX UCITS ETF, Expat Slovenia SBI TOP UCITS ETF, Expat Hungary BUX UCITS ETF и Expat Croatia CROBEX UCITS ETF, и са създадени от управляващото дружество Експат Асет Мениджмънт ЕАД. Борсовите им кодове са съответно: SK9A, SLQX, HUBE и ECDC. Фондовете се търгуват в Сегмент борсово търгувани продукти на Основния пазар BSE на БФБ-София.

Новите фондове ще следват движението на основните индекси за акции на борсите в Словакия, Словения, Унгария и Хърватия, съобщиха от БФБ.

„С новите фондове Борсата стана единствената платформа в региона, предлагаща пряка възможност за следване на представянето на толкова пазари от Централна и Източна Европа. Убедени сме, че това ще даде допълнителен тласък в ликвидността на капиталовия ни пазар.“, каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София по време на официалната церемония днес.

Номиналната стойност на един дял от фондовете е 1 евро. Вид на дяловете: безналични, поименни, свободно прехвърляеми. Маркет-мейкър на емисиите е инвестиционният посредник БенчМарк Финанс АД. Максималният размер на отклонението в процент между котировките “купува“ и „продава“ (спред) е 5%. Минимална стойност на котировката в парично изражение към момента на въвеждането й е равностойността на 2 500 лв. в евро.

Преди повече от година и половина стартира търговията с първия идексен борсово търгуван фонд, този който следва SOFIX. В средата на януари започна търговията с други 4 индексни борсово търгувани фонда на БФБ-София, които следват индексите на борсите в Гърция, Румъния, Полша и Чехия. Така заедно с новите 4, броят на индексните борсово търгувани фондове на БФБ-София става 9. Предстои листването на последните два фонда, следващи основните индекси на Македонската и Белградската борса.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.