Търговията с лоши кредити у нас продължава да се развива

Търговията с лоши кредити у нас продължава да се развива
Източник: iStock/Guliver

През 2016 това, което се случи за пръв път, е да има продажба на корпоративен портфейл от лоши вземания и то обезпечени. Това каза Милена Виденова от Coface Bulgaria пред Bloomberg TV Bulgaria.

Погледнато исторически първоначално имаше сливане на банки по време на обезценката и банковата криза, обясни гостенката. "Точно преди 10 години се продаде първият портфейл от вземания за физически лица и 10 години по-късно се продава корпоративен портфейл".

"Тъй като това е възникващ пазар, определено има тенденции и двигателите са няколко - регулаторът, банките, които са част от международни групи, които имат капацитет да структурират протфейлите и да използват тази възможност за подобряване на параметрите на балансите си", заяви тя.

Цените много варират - от 5 до 15% в зависимост от качеството и срока, каза още Виденова.

Проверката на активите на банките е изиграла роля на катализатор за този пазар, каза експертът. Тя подчерта, че това, което все още липсва в България, са фондове, които се занимават с turnaround мениджмънт - "да не са толкова ориентирани към актива, а към купуването на цели предприятия. Това са много по-сложни сделки. Въпрос на няколко години е да се появят и на нашия пазар".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.