Търсенето на жилищни кредити е нараснало с 15%


Търсенето на жилищни кредити е нараснало с 15%
Снимка: Thinkstock/ Guliver

1877

Търсенето на кредити за покупка на жилища се е увеличило с 14-15% от началото на годината. Оживление се забелязваше още от края на 2014 г., но такъв голям ръст в зимните месеци е необичаен, каза Тихомир Тошев, шеф на "Кредит Център", пред "Стандарт".

При потребителските кредити също има увеличено търсене, като то е свързано с предстоящи ремонти на жилища или дълго отлагани покупки за дома, допълни Тошев. Според него българинът вече по-рядко тегли заеми за почивка, пътуване или богата трапеза.

Хората се опариха покрай кризата, станаха по-разумни и започнаха да се глезят само със спестени средства, смятат банкови чиновници. Заеми се теглят предимно от банките, защото лихвите паднаха много и освен това условията станах по-прозрачни заради промените в законодателството. Точно това липсва при компаниите за бързи кредити, които търсят начини да заобиколят поставения от закона таван от 50% оскъпяване на кредита. Затова на интернет страниците им понякога трудно може да се види точно как се формира цената на кредита, твърдят финансови експерти. Според тях някои от фирмите, отпускащи небанково финансиране, са въвели редица допълнителни такси, които не влизат пряко в цената на заема (годишен процент на разходите - ГПР), но значително оскъпяват кредитите до предишните високи нива на лихвите. От друга страна банките се усетиха и започнаха да предлагат потребителски заеми от 500-1000 лв., които станаха предпочитани заради ГПР от 13-15%, което доскоро не правеха, каза Тошев.

Най-честата причина за теглене на малки заеми е покупката на стоки за бита като например техника от атрактивните в момента промоции на специализираните магазини. Най-често търсените кредити за целта са до 1500 лв., казва Здравко Райчев, изпълнителен директор на компанията за т. нар. бързи кредити "Профикредит". Самите компании също предлагат отстъпки от цената на кредита, под формата на различни подаръци, томболи с награди и т.н. "Нова кухня или баня, смяна на дограмата, цялостно освежаване на дома, са другите основни причини за теглене на бързи кредити. Още от март исканията за такива кредити са средно с 15-20% повече, отколкото през предходните два месеца", каза Здравко Райчев.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички