Учен от БАН: Противогрипните ваксини не са вредни, но не са и ефективни


Учен от БАН: Противогрипните ваксини не са вредни, но не са и ефективни
Снимка: Getty Images/Guliver

6095

Ако ефективността на противогрипната ваксина беше такава, каквато ни се иска, 100% от европейското население щеше да се имунизира и щеше да бъде предпазено от грип. Фактът, че хората масово избягват това нещо и фактът, че не е задължително като форма е достатъчно показателен. Това заяви доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" към БАН, пред Нова телевизия.

По думите му не е гаранция, че с ваксина грипът се изкарва по-леко. „Може да бъде даже доста по-тежко като изкарване, но факт е, че ефикасност за момента няма, така че това, което може със сигурност да се каже за противогрипните ваксини е, че не са вредни. Няма нещо в противогрипната ваксина, което да предизвика каквато и да е лоша реакция”, увери доц. Чобанов.

По думите на доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в инфекциозна болница в София, противогрипните ваксини нямат 100-процентова ефективност. Тяхната ефективност е между 30 и 70%, според това кои щамове са включени в тях, което се определя от служба от СЗО.

За миналия сезон по данни на РЗИ в цялата страна са ваксинирани 12 606 души. „Това е нищо и половина”, коментира доц. Мангъров.

Да се каже, че ваксините не действат е както е станало, когато шопът, видял жираф и казал: "Е такова животно няма", обясни още той.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички