Удължават срока за запазване на домейни на кирилица


Удължават срока за запазване на домейни на кирилица
Снимка: Thinkstock/Guliver

2701

Поради голямата активност на държавни, общински, неправителствени и корпоративни организации в процеса на заявяване на домейни на кирилица „бг“, срокът за запазване на интернет имена се удължава до края на май. Първоначалният период, който беше предвиден за предложения за домейни с резервирани имена, беше 8 май.

Над 200 администрации от изпълнителната, общинската и съдебната власт, са заявили желание да се включат в новото българско интернет пространство. 5844 домейни са заявени от неправителствени, обществени и бизнес организации, съобщиха от пресцентъра на МТИТС.

Регистърът със „защитени“ имена за нуждите на държавата се подготвя от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в диалог с държавните институции. Списъците ще бъдат разгледани от Обществения съвет към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ще бъдат предоставени на организацията, която управлява интернет областта .бг – „ИМЕНА.БГ“ АД.

До този момент, заявки са подадени от 80 общински и 17 областни администрации, като някои от тях са запазили над 5 варианта. Местните власти резервират не само името на селището, но и типични за района наименования на музеи, обичаи или местности като „Празник на боговете на виното“ и „Малешево пее и танцува“.

Администрацията на президента е подала заявка за над 40 домейна сред които и интернет име, посветено на инициативата „Българската коледа“. От министерствата, с най-много предложения е МВР – над 35, включително и за спешния телефон – 112.бг.

Интернет имена на кирилица са заявили шест държавни комисии, 15 изпълнителни агенции, 6 държавни агенции, 5 агенции към Министерския съвет, десетки съдилища. Десет висши училища са пожелали да се включат в интернет пространството на кирилица. Най-много предложения е направило ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – над 20 варианта.

След приключване на първоначалния период за заявяване на интернет имена на кирилица от държавните и публични организации, процесът ще бъде отворен за всички, които искат да имат интернет адрес на кирилица.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички