Удължиха лиценза за експлоатация на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“


Удължиха лиценза за експлоатация на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“
Снимка: БГНЕС

4940

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) връчи лиценза за експлоатация на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ за нов 10-годишен период, предаде БГНЕС.

Лицензът бе връчен от председателя на АЯР д-р Лъчезар Костов на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев.

Документът удължава с нови 10 години експлоатацията на пети блок, което е максимално дългият възможен срок по закон, въпреки че изводите след приключване на програмата за удължаване на живота на пети блок сочат, че няма ограничения за безопасната му работа до 2047 г.

След изтичането на 10-годишния период АЕЦ „Козлодуй“ трябва отново да кандидатства за лиценз.

Председателят на АЯР д-р Лъчезар Костов посочи, че подновяването на лицензията на блока е съвпаднало с изтичането на 30-годишния проектен срок. Подобна практика се провежда за първи път у нас, докато в международен план това е практика, каза Костов.

Той посочи, че в световен мащаб има 448 ядрени реактора, като 64% от тях са в процес на експлоатация повече от 30 години. „Все повече страни с развита ядрена енергетика определят като свой приоритет удължаването на срока на експлоатацията им след изтичане на първоначално планирания срок“, подчерта още Лъчезар Костов.

От своя страна изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев заяви, че проекта на продължаване на експлоатация на 5 и 6 блок е стратегическа цел и национален приоритет. Всички предвидени дейности са успешно приключени, подчерта Андреев. Той коментира, че проектът е по методологии, отговарящи на необходимото високо ниво за страна-членка на ЕС.

„Ползите за цялото общество, които ще доведе ползването на 5 блок са огромни. Това означава безопасно производство на милиони часове електроенергия“, каза още Иван Андреев.

„По отношение на блок 6, неговият период на експлоатация изтича през 2021 г., а лицензията му е до 3 октомври 2019 г. Очакваме октомври 2018 г. да подадем всички необходими документи“, допълни Андреев.

„71,5 млн. лв. е стойността на договора за издаване на лицензията за 5 блок. Всички дейности, които касаят удължаването на ресурса на двата блока и повишаване на мощността са 674 млн. лв.“, обясни още той.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на церемонията по връчване на лиценза за експлоатация на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, подчерта, че днешният ден е много вълнуващ за всички. „Един от основните приоритети на правителството е развитие на ядрена енергетика и удължаване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

„Днес един от основните ни приоритети става факт. АЕЦ „Козлодуй“ работи изключително добре и е в изключително добро техническо и финансово състояние. Вървят и се изпълняват и всички дейности за удължаване срока на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза още Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички