Украйна получи първата пратка втечнен газ от САЩ

Украйна получи първата пратка втечнен газ от САЩ
Източник: PGNiG

Към Украйна се насочва американски танкер с втечнен природен газ (LNG), съобщават украински медии, цитирайки изявление на посолството на САЩ в Киев.

Вчера корабът е пристигнал на терминала за втечнен газ в град Швиноуйшче в Полша, разположен на брега на Балтийско море.

"Това е още една стъпка в предоставянето на помощ на Украйна за постигане на енергийна независимост" (от Русия), се изтъква в изявлението на американската дипломатическа мисия.

На 31 август Вашингтон, Варшава и Киев подписаха междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на доставките на природен газ.

В документа се посочва, че това трябва да допринесе за реформа на украинския газов пазар, развитието на инфраструктурата за внос на суровини в Полша и американския износ.

"САЩ са готови да помогнат на Украйна да постигне пълния си енергиен потенциал с американски технологии, ресурси и подкрепа", заяви американският министър на енергетиката Рик Пери след подписването на меморандума.

Според полските държавни служители Полша ще може да прехвърли 6 млрд. куб. метра газ към Украйна до 2021 г. През 2018 г. Украйна е внесла 10,39 млрд. куб. метра газ на обща стойност 3,12 млрд. долара.

Украйна все още не е постигнала споразумение за транзит на газ с Русия. Настоящата сделка изтича в края на тази година. Преговорите между двете страни трябва да продължат в края на ноември.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.