Украйна предлага ЕС да наеме 1/3 от газовите ѝ хранилища

Украйна предлага ЕС да наеме 1/3 от газовите ѝ хранилища
Източник: Getty Images

Украйна предложи на страните от ЕС да наемат 1/3 от нейните газохранилища, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация от Ukrtransgaz.

Както е отбелязано в съобщението на Ukrtransgaz, това ще осигури непрекъснато снабдяване с газ на Унгария в случай на прекратяване на транзита от Русия. Украйна е готова да предложи подобни услуги и на други европейски страни.

Компанията посочва, че Унгария ежегодно консумира около 10 милиарда кубически метра синьо гориво, а 2/3 от този обем се осигурява от руските доставки.

В съобщението се отбелязва, че Киев вече може да предложи на европейските клиенти капацитет за съхранение на около 12 милиарда кубически метра газ. В същото време техническите възможности за износ на газ директно в Унгария са равни на 68 милиона кубически метра на ден.

Миналата седмица Русия и Унгария се споразумяха за доставки на газ през 2020 година, дори в случай на прекратяване на транзита през Украйна. В същото време от Будапеща отбелязаха, че разчитат на стартирането на доставки през газопровода "Турски поток" от втората половина на 2021 година.

Настоящият договор за транзит на руски газ през Украйна изтича в края на 2019 година. Москва и Киев, заедно с Европейската комисия, провеждат тристранни преговори за евентуално удължаване. Вторият кръг от консултации се проведе през януари в Брюксел. Както се очакваше, не бяха постигнати конкретни споразумения, но Европейската комисия направи предложение за бъдещ договор с Москва и Киев. Брюксел призова за споразумение за период от повече от 10 години. ЕС вярва, че обемът на доставките на газ ще бъде "привлекателен", включително за инвеститорите, които ще бъдат поканени да модернизират украинската газопреносна система.

Следващите преговори са насрочени за май.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.