Украйна преговаря с Русия с пълни газохранилища


Украйна преговаря с Русия с пълни газохранилища
Снимка: Булгаргаз

3455

Докато се готви за поредния кръг тежки преговори за доставките на газ от Русия, Украйна активно попълва газовите си запаси, за да гарантира енергийната си сигурност.

Запасите от природен газ в подземните хранилища на страната достигат 18,8 млрд. куб. метра на 1 септември, а вносът на газ възлиза на близо 70 млн. куб. метра на ден, информират украински медии.

"Това е най-високото ниво на натрупани резерви през последните 7 години", съобщи в изявление Сергей Макохон, стратегически и бизнес директор за развитие на "Укртрансгаз", компанията отговаряща за газовите резерви на украинската национална газова компания "Нафтогаз". По думите му вносът на газ от Европа се увеличава до 69,1 млн. куб. метра на ден.

Рекордно високият внос се постига благодарение най-вече на увеличения обем на сезонен пренос на газ от Полша в Украйна, който нарасна до 6,4 млрд. куб. метра годишно. Ако поддържане на настоящия темп на доставки Киев ще може да натрупа 21 млрд. куб. метра газови запаси до началото на зимата.

Страхувайки се, че Русия ще реши да спре транзита на газ през Украйна, след като бъде завършен газопроводът "Северен поток 2", който свързва директно Русия с Германия през Балтийско море, Киев натрупва газови резерви от европейски партньори, припомня Emerging Europe.

Руските представители заявиха, че са склонни само на краткосрочна газова сделка, но Украйна все още се надява на дългосрочна сделка за доставки. Европейският съюз, който играе ролята на медиатор в преговорите, предложи 10-годишно споразумение, което поддържа 60 млрд. куб. метра годишен транзитен обем.

Според специализирани енергийни медии руският газов гигант "Газпром" държи да сключи сделка, тъй като за дружеството сделката за пряка доставка с Украйна е по-важна от транзита на газ.

"Без съмнение, основният проблем е доставката на газ на украинския пазар. Това е въпрос на двустранни преговори между Русия и Украйна", е казал изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер на руския президент Владимир Путин. По думите му украинските потребители ще плащат 25 на сто по-малко, ако купуват газ от Русия, вместо от Европа.

Тристранните преговори между ЕС, Русия и Украйна са насрочени за 19 септември.

"Убеден съм, че напредъкът ще изпрати силен положителен сигнал към пазара, както и до потребителите преди зимния сезон", заяви на 10 септември вицепрезидентът на Европейската комисия по енергетиката Марош Шефчович.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички