Украйна спира доставките на газ за България и Турция. Проблем ли е това?


Украйна спира доставките на газ за България и Турция. Проблем ли е това?
Снимка: iStock

6519

Транзитът на газ през Украйна към Турция и България беше спрян поради пускането на газопровода "Турски поток". Генералният директор на оператора на газопреносната система на Украйна Серхий Макогон заяви това на брифинг, цитиран от "Укринформ".

"Що се отнася до Турски поток, мога да потвърдя, че доставките за България и Турция през Украйна вече не се извършват. Всички заявления, които получаваме, са за Румъния и Молдова. Ние не транспортираме газ до клиенти в Турция чрез Трансбалканския тръбопровод".

В края на декември енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че от 2020 г. руският газ ще влиза в България през нова входна точка - Странджа-2 на българо-турската граница (където беше изградена нова компресорна станция като част от продължението на "Турски поток" у нас, б.р.).

Така всички количества газ от Русия за България ще бъдат доставяни през Турция, вместо през Румъния, а през нашата територия ще може да се доставя газ за Гърция и Северна Македония. По думите на Петкова новият маршрут щял да спести 80 млн. лв. на страната ни.

Серхий Макогон добави, че вече е възможно да се използва Трансбалканския газопровод за обратна доставка. "Не знам дали има търговски интерес към това, но като оператор предоставяме такава възможност", каза той.

Първата линия на газопровода "Турски поток" бе пусната на 8 януари и трябва да доставя газ в Европа, заобикаляйки Украйна. Президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган, заедно с Бойко Борисов и Александър Вучич официално откриха проекта на церемония в Истанбул.

Според ръководителя на украинския държавен оператор "Нафтогаз" Андрей Коболев, в резултат на пускането на "Турски поток" обемът на транзит на газ през територията на Украйна ще бъде намален с 15 млрд. куб. метра тази година.

Макогон изчисли, че Украйна ще получава 450 млн. долара годишно по-малко след пускането на "Турски поток": "Това не може да се нарече загуба, това е загубен приход. Ние го оценяваме на около 450 млн. долара годишно ... Просто няма да спечелим тези пари", каза Макогон, отговаряйки на въпросите на журналистите какви загуби може да понесе Украйна от стартирането на "Турски поток".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички