Управляващи и опозиция обсъждат вота на недоверие в отсъствието на Борисов

Управляващи и опозиция обсъждат вота на недоверие в отсъствието на Борисов
Източник: БГНЕС

В парламента започнаха дебатите по третия вот на недоверие към правителството, внесен от "БСП за България".

Традиционно се започна с напрежение и размяна на реплики между управляващи и опозиция. От БСП се разгневиха, че премиерът Бойко Борисов и ресорният вицепремиер Валери Симеонов не присъстват в пленарна зала.

"Нормално ли е премиерът Борисов и ресорният вицепремиер Валери Симеонов да не присъстват в залата. От самото начало започвате да неглижирате този инструмент, какъвто е вота. Още повече, че гражданите очакват този, който ръководи държавата, да ти каже тежката дума по темата за здравеопазването", заяви Георги Гьоков от левицата.

В отговор председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че е разговаряла с премиера, но той е в Брюксел. "Вярвам, че той духом е с нас", каза тя. 

"Червените" заявиха, че се противопоставя на намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин.

Вотът беше внесен в понеделник и е заради провал в политиката в здравеопазването. В мотивите, които са подписани от всичките 79 народни представители на левицата, се посочва, че състоянието на сектора е катастрофално и вместо да решава проблемите, правителството предлага българите да бъдат натоварени със здравна застраховка от 12 лева на месец.

Лидерът на "червените" Корнелия Нинова заяви в началото на дебатите, че стотици хиляди български граждани не могат да се лекуват  или защото нямат достъп до лекар и болница, или защото нямат пари да си доплатят лечението.

"Други стотици хиляди, които са изрядни платци на здравните си осигуровки, когато отидат да се лекуват, трябва да доплащат, което е противоконституционно. И въпросът с кадрите е катастрофален. Най-неизрядният платец в държавата - на здравни осигуровки - е правителството", добави тя.

Стана ясно, че самият вот на недоверие ще бъде гласуван на 24 октомври, сряда.

Още подробности за дебатите прочетете в Actualno.com.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.