Управляващи и опозиция пак в спор за "синя карта"


Управляващи и опозиция пак в спор за "синя карта"
Снимка: БГНЕС

2210

Депутатите от ГЕРБ и БСП застанаха на различни позиции относно облекчаване на условията за издаване на т.нар.“синя карта“. Между първо и второ четене на промените в проектозакона за МВР управляващите са внесли текстове, които улесняват наемането на работна ръка от трети страни. Те бяха обсъдени на днешното изнесено заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, което се проведе в Русе, предаде БГНЕС.

Опозицията категорично възразява срещу начина, по който се отваря трудовият пазар. Промените предвиждат да няма списък с професии, по който да се внасят висококвалифицирани специалисти от трети страни, а валидността на синята карта да бъде четири години. Според БСП подобна стъпка не може да се прави без одобрението на синдикатите.

„Предложението на г-н Цветанов и негови колеги е подкрепено единствено от работодателските организации. Така че в тази връзка ние възразихме, казахме, че на съвета за тристранно сътрудничество не е изразил положително становище, обратно, има становище против от синдикатите, махат се бариери и едни гаранции, които даваха възможност за защита на трудовия ни пазар. И това, което аз изразих на комисията, беше, че възможността пред работодателите не е само да искат от правителството отваряне на трудовия пазар за граждани извън ЕС, но и повишаване на възнагражденията на служителите, които са българи и от България“, заяви Пенчо Милков от БСП.

Председателят на комисията и лидер на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък е убеден, че текстовете няма да породят напрежение между работодатели и синдикални организации. Цветанов подчерта, че става въпрос най-вече за висококвалифицирани кадри, които да осигурят на страната високотехнологично развитие.

„БСП имат възражения, че всъщност работодателите са тези, които трябва да увеличават заплатите, а не да се търси възможност да идва друга по-евтина работна ръка. Тук обаче говорим за висококвалифицирани кадри и знаете, че и към настоящия момент за тях възнаграждението е добро, само че има недостиг на квалифицирана работна ръка. Точно за това създаваме една правна възможност, защото искаме страната ни да има високотехнологично развитие, а не само да се стремим да поемаме някакъв ресурс, който да бъде граден само за нискоквалифицирана работна ръка“, коментира Цветанов.

Законопроектът ще даде възможност на професионалисти от българските общности, които са в Молдова, Украйна, Албания , да могат да се реализират у нас по висококвалифицирани специалности.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички