Ускоряват издаването на визи на чужденци, които ще работят в България


Ускоряват издаването на визи на чужденци, които ще работят в България
Снимка: Министерство на икономиката

2282

Министърът на икономиката Емил Караниколов проведе среща с представители на бизнеса и работодателските организации. На срещата бяха обсъдени конкретни мерки насочени към облекчаване на административната тежест, недостига на човешки ресурси в икономиката, условията за правене на бизнес в България и насърчаване на икономическия растеж. Участие взеха Валери Симеонов, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика, заместник-министрите на икономиката Александър Манолев и Лъчезар Борисов, съобщиха от Министерството на икономиката.

По време на срещата бяха обявени предприетите мерки за облекчаване на бизнес средата, като на 7 юни 2017 г. предстои Министерски съвет да утвърди Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност (ППЗТМТМ), който ще ускори издаването на визи до седем дена от подаването на искане от работодателя.

Ще отпадне изискването за представяне на документи за правоспособност, квалификация и превод на диплома ще се изискват само паспорт и договор с работодател, също така работодателят ще декларира, че ще осигури жилище на работника, но няма да има пряк ангажимент към това.

Отпада и изискването работодателят да представя копие на обяви за търсене на персонал в националните и местни медии, а документи за работа ще могат да се подават не само в София, но и във Варна и Бургас.

Обсъжда се също така и удължаване на срока за работната виза до 5 месеца за сезонна заетост, като са концентрирани усилия към подобряване условията на труд и привличане на сезонните работници.

По отношение удостоверенията за наличие на задълженията към бюджета и общините, прието е плащанията да се извършват в звената на Националната агенция за приходите (НАП) чрез ПОС терминалите.

Министър Караниколов изрази желание срещите с работодателските организации и бизнеса да се провеждат ежемесечно с цел постигане на реални резултати и заяви, че до петнадесет дена Министерство на икономиката ще е готово с анализ по регулаторните тежести.

От своя страна Работодателските организации поеха ангажимент за предоставяне на предложения и определяне на приоритетни теми.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички