Утвърдени са новите безинтерферонови режими за лечение на хепатит

Утвърдени са новите безинтерферонови режими за лечение на хепатит
Източник: БГНЕС

През 2016 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) утвърди лечението с новите безинтерферонови режими за всички пациенти с хроничен вирусен С хепатит. Така здравната институция гарантира тяхното спокойствие и сигурност, тъй като при новото лечение се регистрира близо 100% успеваемост.

От НЗОК припомнят фактите:

От началото на 2016 г. до месец март 2017 г. това лечение се прилагаше приоритетно за 12 или 24 седмици само при пациентите с HCV инфекция в стадий на прецироза и цироза (стадийна фиброза F3 и F4), декомпенсирана цироза и с тежки придружаващи заболявания.

Над 30 000 са наркозависимите в България

Що се отнася до наркозависими или проблемна употреба, тази цифра в България се движи около 30-31 хиляди. Това каза ...

След месец март 2017 г. бяха приети нови критерии за лечение, в които приоритетните групи пациенти отпаднаха и така практически на терапия вече подлежат всички с доказан вирусен „С“ хепатит. Приетите изисквания са съобразени и с новите терапевтични препоръки на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб (EASL) за лечение на пациенти с хроничен хепатит С. Една от основните промени в тези препоръки включва по-кратък курс на лечение за широка група пациенти. У нас за повечето пациенти с генотип 1в стадий F0-F2 приложението на два от наличните в България терапевтични режими с директно действащи антивирусни средства (ДДАС) е 8 седмици, което има еднаква ефективност с 12-седмичното лечение.

След успешното приоритетно лечение на повечето болни в стадий на прецироза и цироза, практически всички бъдещи пациенти могат да бъдат включени на новия съкратен режим на лечение. Това ще доведе до изразходване на значително по-малко финансови средства, на рязко намаляване на епидемиологичния риск и на подобрение на здравното състояние на тези пациенти, а не на последно място - и на понижаване на социалното напрежение, свързано с прилагането на съвременна терапия при лечението на хроничната HCV инфекция.

НЗОК ще плаща изкуствените сърца

На свое заседание на 20 юни т.г. Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) взе решен...

През 2016 г. НЗОК е одобрила за лечение с ДДАС 411 здравноосигурени (ЗОЛ), за което е заплатила сумата от над 38 милиона лева. През 2017 г., в резултат на договорените много добри отстъпки от страна на НЗОК, стойността на лечението е намалена и до месец май 2017 г. за терапия на 575 ЗОЛ НЗОК е заплатила почти същата сума. За сравнение през 2015 г., когато не е имало ограничение на броя болни, 507 ЗОЛ са получили терапия със стандартното интерфероново лечение, при която успеваемостта е до 50%. Заплатената за целта сума е 8 800 000лв.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.