Увеличават се хората, които не успяват да съберат стаж за пенсия

Увеличават се хората, които не успяват да съберат стаж за пенсия
Източник: БГНЕС

Все повече хора не могат да съберат необходимия стаж, за да се пенсионират. Те са принудени да работят до 65 г. и 8 месеца и да получават минималната пенсия за непълен стаж - над 15 г. Проблемът с липсата на достатъчен стаж се задълбочава и през тази година. За първите девет месеца 6629 души са се пенсионирали на 65 г. с поне 15 г. осигуряване, сочи справка на Националния осигурителен институт, изготвена за "Сега".

Това прави почти 23% от всички нови пенсионери от трета категория с пенсия за стаж и възраст. За сравнение - миналата година процентът бе малко над 20 на сто. Средният осигурителен стаж на новите пенсионери е малко над 23 години.

Според данните на НОИ над 203 хил. пенсионери получават минималната пенсия за пълен стаж и възраст от 157.44 лв. С намалена пенсия за непълен стаж са още близо 42 хил. души.

От началото на тази година възрастта за пенсия бе замразена, но пък стажът бе увеличен с 4 месеца от януари. Затягането на това условие е укротило ръста на новите пенсионери. За първите девет месеца НОИ е отпуснал 83 241 нови пенсии. Те са с малко над 10 на сто повече от миналата година. За сравнение - за същия период на 2014 г. новите пенсии бяха с 25 на сто повече от 2013 г.

НОИ очаква ръст на новите пенсионери и през 2016 г. - с 8000 души повече, въпреки че от 1 януари и стажът, и годините за пенсия ще се увеличат с по два месеца. Така жените ще излизат в пенсия на 60 г. и 10 месеца с 35 години и два месеца стаж. Мъжете ще трябва да навършат 63 г. и 10 месеца и да са се осигурявали 38 години и два месеца. Въвежда се и минимална възраст за служителите на сектор "Сигурност" - 52 г. и 10 месеца. Всички, които изпълнят единственото условие за излизане в пенсия до края на тази година - 27 години стаж, от които 2/3 специализиран, могат да се пенсионират, без да са навършили определена възраст до края на 2018 г.

Миналата година военните и полицаите масово започнаха да се пенсионират заради несигурността дали управляващите няма да ограничат ранното им пенсиониране. Тази година вече броят на техните пенсии се върна към обичайния си ритъм - за деветте месеца са се пенсионирали от 2176 служители на силовите ведомства, което е с 40 души повече от миналата година. За сравнение - през септември 2014 г. новите пенсии на военни и полицаи бяха с над 71% повече спрямо 2013 г.

Със стаж и възраст са се пенсионирали 45 641 души, което е малко над 61% от всички. От тях 22 219 българи са от трета категория. Спрямо миналата година те са се увеличили с 23%, но това е двойно по-малък ръст от миналата година спрямо 2013 г.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.