Увеличават се случаите на морбили в България

Увеличават се случаите на морбили в България
Източник: iStock/Guliver

Три нови случая на морбили в Благоевградско - две деца от Разлог и едно от Добринище, съобщават от здравното министерство.

Всички заболели са имали контакт с вече заразен човек.

Две от децата са приети в болницата в Гоце Делчев, едно в „Св. Анна" в София. То е с усложнение, вследствие на болестта - диария, но е стабилизирано и без пряка опасност за живота

Децата не са имунизирани срещу заболяването, поради ненавършена възраст или отказ на родителите. Така регистрираните случаи на морбили в страната стават 24, лабораторно доказаните са 15.

"Първо и най-важно във всички области, не говоря само за област Благоевград - всички деца, които са пропуснали имунизацията на 13 месеца - приоритетно започва това. Всички деца, които са до 8-годишна възраст и нямат имунизация за морбили, трябва да бъдат имунизирани. Второто нещо - трябва много хубаво да се обясни на младите майки, че деца, които са по-малки от едногодишна възраст и не са имунизирани за морбили - трябва да се избягват контакти с други деца. Деца до едногодишна възраст, неимунизирани с морбили, моля да не се водят в страни, където има много морбили", заяви пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.

"При всеки обрив и съмнение за морбили трябва да бъде потърсен педиатър - инфекционист или друг специалист", посъветва преди дни националният консултант по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова.

“Почти с началото на заболяването, с неразположението и високата температура, се появяват и характерни белези – освен обрива, има и други характерни клинични признаци, по които диагнозата може да бъде поставена”, обясни инфекционистът.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.