Увеличение на годишна база се отчита при вноса на стоки от ЕС

Увеличение на годишна база се отчита при вноса на стоки от ЕС
Източник: iStock/Guliver

През юни 2016 г. вносът на България от държавите - членки на Европейския съюз (ЕС) нараства с 1,8% в сравнение с юни 2015 г. и е в размер на 2 880,5 млрд. лева.

Вносът на стоки от ЕС намалява с 0,3 на сто през периода януари - юни 2016 г., спрямо същия период на предходната година и достига малко надд 16 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Унгария.

Най-голямо процентно увеличение на годшна база при вноса за първите шест месеца на 2016 г. е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” - 18,2%, докато най-голям спад за същия период регистрира сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)” - 31,8 на сто, сочат данни на НСИ.

Наблюдава се увеличаване с 3,7 процента на износа за страни от ЕС за периода януари - юни 2016 г. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 65,4% от износа за държавите - членки на ЕС.

На годишна база през юни 2016 г. се отчита увеличение на износа за ЕС с 5 на сто, като достига стойност от почти 2,7 млрд. лева. Най-голям ръст за първите шест месеца на т.г. в сравнение със същия период на предходната 2015-та се наблюдава при секторите „Химични вещества и продукти” (27,5%) и „Храни и живи животни” (23,9 процента).

Най-голям спад на износа за европейските страни има при минералните горива, масла и подобни продукти - 28,6%.

Външнотърговското салдо на България с ЕС за периода януари - юни 2016 г. е отрицателно и е на стойност 1 372,3 млрд. лева.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.