Увеличението на заплатите в България се забавя с цели 8%

Увеличението на заплатите в България се забавя с цели 8%
Източник: iStock/Guliver

Растежът на заплатите в България се забавя значително до 4,8% през четвъртото тримесечие на 2018 г., показват данни на Евростат. За сравнение - през третото тримесечие той е бил 8,6 процента, а в края на 2017 г. - 13 процента.

Общите часови разходи за труд у нас се повишават едва с 5,1% спрямо 13,7% година по-рано.

Най-солидно повишение на заплатите в България през периода октомври - декември 2018-а година е отчетен в индустриалния сектор (повишение със 7,3% на годишна база), следван от сферата на услугите (повишение с 3,4%) и строителството (повишение с едва 1,6%).

Общите часови разходи за труд също регистрират най-голям скок в индустрията (повишение със 7,7% на годишна база), следвана от сферата на услугите (с 3,6%) и строителството (повишение с едва 2,2%).

Темпото на растеж на заплатите в еврозоната през четвъртото тримесечие на 2018 г. остава стабилно, докато в целия ЕС се наблюдава известно ускорение, показват данните.

Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база през периода октомври - декември 2018-а с 2,3% за второ поредно тримесечие (най-солидно повишаване на заплатите от първите три месеца на 2015 година). В рамките на целия ЕС растежът на заплатите през четвъртото тримесечие се ускори до 3,0% от 2,7% през трите месеца до края на юни.

В същото време часовите разходи за труд (включващи данъци, заплати и други разноски) в еврозоната нараснаха през последното тримесечие на предходната година с 2,3% след повишение с 2,5% през предходното тримесечие. За целия ЕС растежът се ускори до 2,8% от 2,6%.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.