Уволненият проф. Миланов с тежки обвинения към ръководството на "Пирогов"


Уволненият проф. Миланов с тежки обвинения към ръководството на "Пирогов"
Снимка: БГНЕС

3125

Неприятен ми е този разговор, защото е по-добре да се говори за проблемите на здравеопазването и на "Пирогов" принципно, а не за личности. Така проф. Милан Миланов коментира защо директорът на болницата проф. Асен Балтов го уволни.

Не ме карайте да коментирам случая със Спас Добрев, защото моята болница не може да направи такова нещо. Миланов обясни, че няма представа как "Пирогов" е посрещнал този човек. Става въпрос за пациент, който почина, докато "Пирогов" не иска да го приеме и го прехвърля към "Св. Иван Рилски" и впоследствие към Александровска болница. Тече проверка дали това забавяне не е довело до смъртта на Добрев.

По думите на Миланов март месец той е бил привикан от директора на "Пирогов" и му било предложено да сключат граждански консултантски договор (бел. ред. - за работа в клиниката по анестезиология и интензивно лечение), защото титулярът на длъжността на професора се връщал на работа. Едва в следващите един-два месеца разбрах, че той (бел. ред. – директорът проф. Балтов) си мислел, че това е индулгенция към мен – "един вид давам му пари за дейност", излезе от думите на професора.

Миланов обясни пред Нова телевизия, че заповедта за прекратяване на договора е издадена на 24 август, но той разбрал чак на 14 септември, когато му било донесено писмо от служителка на "Пирогов" за прекратяването на договора. Това станало, защото преди това писмото било пратено по пощата до Милан Миланов.

Искаш да ме махнеш, кабинетът ми е два етажа по-долу. Мен от "Пирогов" никой не може да ме уволни, възмути се Миланов. И нападна сегашния шеф на болницата проф. Балтов, който напуснал "Пирогов" в изключително труден момент и отишъл във ВМА за повече пари, а после се върнал. Миланов се вбесил от поведението на проф. Балтов, защото не искал дори да го погледне в очите на скорошна кръгла маса, посветена на насилието срещу лекари. Не мога да имам разговор с такъв човек, за какво да говоря, добави професорът, който точно по темата "насилие срещу лекари" е популярен със следния цитат отпреди време: "Във всяка нормална държава това говедо щеше да е до половин час при дежурния съдия и той да го прати в затвора, където Бай Ставри да го научи на мурафети".

На мен в последните 6 месеца ми напуснаха 5-6 души от анестезиологията. Трима души си тръгнаха от Интензивно отделение, чакам още двама всеки момент да си тръгнат. Напускат заради "страхотната работа и високото заплащане", иронизира Миланов, който обвини Балтов, че не иска да позволи плащане на извънредния труд. "Пирогов" е в жестока финансова криза, до края на годината болницата "ще е вътре" с 5-6 милиона лева, а Балтов дойде с обещание да сме на плюс с 6 млн. лева, добави ново обвинение Миланов.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички