В Африка създават зона за свободна търговия

В Африка създават зона за свободна търговия
Източник: iStock/Guliver

Споразумение за създаване на зона за свободна търговия подписаха 44 африкански държави, смятащи това за въпрос от жизнено значение за икономическото развитие на континента, каза шефът на Африканския съюз.

„Споразумението, създаващо CFTA (Африканска континентална зона за свободна търговия) беше подписано от 44 държави“, каза Муса Факи Махамат, председател на конференцията на Африканския съюз (АС).

Създаването на зоната за свободна търговия – обявена като най-голямата в света - идва след двегодишни преговори и е един от водещите проекти на АС за по-голяма африканска интеграция.

Споразумението обаче все още трябва да бъде ратифицирано на национално равнище и трябва да влезе в сила само за 180 дни.

Пълният списък на страните, които не са подписали споразумението, все още не е налице, но Нигерия е сред отсъстващите, след като президентът Мухамадуд Бухари не присъства тази седмица на събитието в Руанда, заявявайки, че се нуждае от повече време за консултации у дома.

Нигерия, един от най-големите пазари в Африка, се колебае след възражения от бизнес лидери и синдикати - знак, че прокарването на сделката през десетки национални парламенти може да срещне някои препятствия.

"Някои страни имат резерви и не са приключили националните си консултации, но ще имаме още една среща на върха в Мавритания през юли, където очакваме и държавите с резерви да се подпишат", каза Алберт Мучанга, комисарят на Африканския съюз за търговия и промишленост.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.