В България няма достатъчно лекари, които да извършват трансплантации


В България няма достатъчно лекари, които да извършват трансплантации
Снимка:

2183

През последните години броят на трансплантациите у нас се увеличи, но трябва да нарасне още три пъти, за да достигнем нивата в други европейски държави. Това обяви изпълнителният директор на Агенцията за трансплантации д-р Марияна Симеонова.

Най-малкият проблем са отказите за донорство, трябва да се работи по организацията, нямаме достатъчен брой лекари, уточни д-р Симеонова. Тя признава, че и по брой донори страната ни е назад.

У нас по закон се пази в тайна при кой пациент отиват органите за трансплантация, за да няма злоупотреби, но държавата ни е малка и хората се намират, за да благодарят, уточни шефът на Агенцията за трансплантации пред bTV.

В столичната болница „Св. Екатерина” днес отбелязват 30 години от първата сърдечна трансплантация. От днес започва и Европейската седмица на донорството.

В момента в болницата има четири екипа, които извършват трансплантации на сърце, каза директорът на лечебното заведение д-р Генчо Начев. В лечебното заведение за ново сърце чакат 25 души, а в цяла България – 1000.

На въпроса как ще коментира скандала в Медицинския университет шефът на болница „Св. Екатерина” обяви, че скандал няма. „Одитът не е скандал, той е задължение на Министерството на образованието. Той излиза със заключения, с препоръки, има органи, които ще кажат има ли нарушение и трябва ли да има наказания”, заяви Начев.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички