В Полша вече действа закон, отменящ данъците върху заплатите на млади хора

В Полша вече действа закон, отменящ данъците върху заплатите на млади хора
Източник: Pixabay

Полша премахна данъците за младите, работещи хора в опит да спре процесите на емиграция, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Според новите правила, никой до 26-годишна възраст не дължи данъци върху заплатата си. Законът влезе в сила на 1 август и потенциално засяга 2 милиона души от 38-милионното население на страната. Облекчението засяга само работниците, но не и предприемачи и работодатели.

Властите твърдят, че премахването на данъка ще окуражи младите хора по-бързо да се присъединят към пазара на труда, който непрестанно изпитва недостиг на хора.

Францишек Филиповски, 19-годишен служител на вегетариански ресторант във Варшава, дава и друго обяснение: "По този начин се опитват да се харесат на младите гласоподаватели", казва младежът, намеквайки за калкулиран, политически ход на властите преди важните избори през октомври.

Според властите, новият закон е и мярка срещу имиграцията на младите хора, която е хроничен проблем за Полша.

"Не очаквам да забогатея от това. Очаквам заплатата ми да е по-висока със 100 до 200 злоти (23-46 евро) на месец", казва 23-годишният Ян Пьотровски. "През последните години обмислям да емигрирам и толкова малка разлика в заплащането няма да ме разубеди", добавя той.

В Полша няма точна статистика колко пари изкарват младите хора до 26-годишна възраст. Средната заплата за всички работещи е 3700 злоти (860 евро).

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.