В Русия вече се говори за копаене на биткойн в промишлени количества


В Русия вече се говори за копаене на биткойн в промишлени количества
Снимка: iStock/Guliver

4408

Стойността на криптовалутата биткойн нарасна с над 23% и за пръв път в историята на търговете премина прага от 18 000 долара, сочат данните от търговете на електронната борса Coinmarketcap, предаде ТАСС. Само за последното денонощие промяната е 4000 долара, уточнява БГНЕС.

Концепцията на системата на биткойн е публикувана през ноември 2008 година от автора (възможно е да е колективен автор) Сатоси Накамото, но взривна популярност биткойнът получи едва през последните години и месеци. Емисията на биткойни е ограничена по естествен начин и в момента по-голямата част от виртуалната валута вече е "добита".

Именно големият ресурс, който трябва за "произвеждането" на биткойна, вече изкарва на дневен ред предложения как да се увеличи обема на криптовалутата. Според председателя на управителния съвет на Внешэкономбанк Сергей Горков Сибир е "уникален регион на Русия, сякаш създаден за IT хъбове.Такива реки като Об, Енисей и Лена дават колосални възможности за достъп до евтина електроенергия. Студения климат дава възможност да се намалят разходите за охлаждане на сървърите". Банкерът смята, че излишъкът от енергия в Сибир може да се насочи към "производство" на криптовалута.

Технологията за разпределение по сметки (distributed ledger technology - DLT) или блокчейн е в основата на виртуалната валута. Сравнително малък кръг от хора с мощни компютри или мрежи са свързани специално за производството (майнинг - копаенето) на биткойн. Според данните на Digiconomist’s Bitcoin Energy Consumption Index към 20 ноември за производство на биткоини са отишли 29.05 тераватчаса електроенергия. За сравнение, в доклада за АЕЦ "Белене" на БАН се посочва, че до 2035 година България ще има нужда от 1600 мегавата нови мощности. А годишното производство на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и водните централи на НЕК т.е. държавните производители на ток е 19 тераватчаса!

От началото на годината в тази зона от всички страни са използвали повече електричество от 159 отделни страни, включително и по-големи, като Ирландия и Нигерия. Само през последния месец използваната електроенергия за тази цел е скочила с 30%.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички