В един купешки козунак - средно 6 Е-та

В един купешки козунак - средно 6 Е-та
Източник: iStock/Guliver

Боите за яйца и козунаците са пълни с Е-та и алергени – това показват последните проверки на „Активни потребители”. Според проучването в един козунак на пазара например средно се влагат по 6 Е-та. В 11 от 16 проверени козунака на пазара липсва поне една от основните съставки в традиционната рецепта, показва проверка на Нова телевизия.

От тази седмица до Гергьовден инспекция на пазара започват и от Агенцията по храните. Те ще следят за качеството и произхода на агнешкото месо, яйцата, боите, козунаците и пресните зеленчуци, които ще сложим на великденската трапеза след седмица.

„Яйцата почти навсякъде се заместват от яйчен меланж, млякото – или със суроватка или с палмово пасло – това са доста по-евтини варианти и по този начин производителите изкуствено свалят цените”, каза Сергей Иванов от „Активни потребители”. По думите му това е „хитруване” от страна на индустрията – една проста рецепта да се превърне в произведение на индустриалната химия.

„Жълтеникавият цвят не е от жълтъците, а по-скоро от оцветители. Маслото се заменя с палмова мазнина”, съобщава диетологът Ипократис Пападиматракус. Това са основно емулгатори, ензими, антиоксиданти, киселинни регулатори, консерванти и включително оцветители. Всички те целят да увеличават много срока на годност.

Заместители на традиционните съставки в козунаците на пазара откриват при проверките си и от Агенцията по храните. Оттам успокояват, че се използват Е-та, които са регулирани, а голяма част от тях дори били с естествен произход. „Не сме установявали забранени Е-та – влагат се опредени добавки, които са допустими – като оцветители, като подсладители – това не е опасно, това не е забранено, това не е нарушение – но всеки потребител трябва да чете какво купува, за да е убеден и да знае какво съдържа храната”, заяви д-р Александрина Борисова от БАБХ.

Най-подходящи били непакетираните козунаци – от малките пекарни – веднага след изпичането им – там рискът за такива добавки е по-малък. „Изследването върху няколко бои за яйца показа, че има изкуствени оцветители в пробата – но те са разрешени от европейското законодателство. Основно 4 оцветителя намираме – сънсет жълто – Е-110; татразин – Е-102, азорубин – Е-122 и брилянт синьо – Е-133. Това са изкуствени оцветители, които са разрешени за влагане в боите за яйца. Освен изкуствени оцветители, в пробите се откриват и алергени. Като добавки в боите често присъстват лактоза, консерванти и желатин, става ясно от опаковките.

„Всяка една боя за яйца е безвредна за влагане в храна, която се консумира директно и не би следвало да има притеснение в потребителите, че яйцето след като се обели – и е пропуснат цвят от черупката – ще има проблеми за потребителите”, добави д-р Борисова.

Според диетолози обаче – макар и разрешени – много от оцветителите водят до проблеми за здравето ни. Биха могли да засилят пристъпите на астма, ефекта на хиперактивност при децата, кожни алергии – дерматити, дори и ринит и запушен нос. „Всички тези технологични добавки са разрешени, но комбинацията от тези добавки и високата консумация на подобни продукти не е полезна за здравето”, допълни Сергей Иванов от „Активни потребители”.

Най-сериозни рискове се крие в синята боя, смята експертът. Алергии и астма могат да предизвикат и жълтите и червените багрила. „Ориентирайте се от цветовете в природата – не е случайно, че синият цвят много трудно можем да открием в растителния свят и това се оказва, че това е сред най-опасните и потенциално рискови оцветители”, съветва диеотологът Пападиматракус. Особено внимателни трябва да сме към Е-та с номера от 102 до 145, предупреждава експертът. Затова трябва да следим Е-тата на етикетите и можем да проверяваме доколко опасни са - в различни апликации в телефона си.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.