В какво да инвестираме и какви правила да спазваме, за да спечелим?


В какво да инвестираме и какви правила да спазваме, за да спечелим?
Снимка: iStock

11835

Инвестициите, разпределени между различни видове активи, търпението и дисциплината са ключовите фактори, за да постигнем добра доходност, ако решим да вложим спестяванията си, дори и събраното да е скромно по размер.

Това стана ясно по време на панела, посветен на личните финанси в рамките на 10-ото юбилейно издание на финансовия форум "Шумът на парите", организиран от Profit.bg.

"Най-доброто, което можете да направите, е да инвестирате в добре диверсифициран портфейл. Разпределението по различните класове активи е факторът, който най-много определя крайния резултат от инвестицията", заяви Явор Ачев, мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт.

"Взаимните фондове и колективните инвестиционни схеми, които вече навлязоха доста широко на българския пазар, ви дават възможност за такава диверсификация, включително такива, които инвестират и в земеделски земи, първокласни акции, първокласни облигации и различни видове портфейли", обясни Ачев.

Инвестиционните решения изискват дългосрочна визия и трябва да проучим най-добрите алтернативи, за да постигнем желаната доходност. Инвеститорите не трябва да се съсредоточават върху един актив или един пазар. Портфейлите им трябва да включват различни финансови продукти, посъветва Петко Вълков, ръководител на дирекция "Частно банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Според него взаимните (договорни) фондове също са добър вариант за инвестиции. "У нас можете да откриете фондове, които са се представили много добре през последните години и имат потенциал за още по-добър растеж през следващите няколко", заяви Вълков.

Дори да разполагаме с малко пари, това не е пречка да започнем да изграждаме дългосрочна инвестиция. По-важното е да си създадем навик да спестяваме и инвестираме, да бъдем търпеливи, защото инвестирането е дългосрочен процес. Всеки инвеститор трябва да се стреми към устойчивата доходност в дългосрочен план, а не постигането на "бърза" печалба в рамките на една или две години.

"Инвестирането на малки суми, но регулярно, в дълъг период от време, може би е най-доброто решение. Колкото и да е проста, тази стратегия води до най-добри резултати", съветва банкерът.

Едни от най-сигурните инвестиции са тези в земеделска земя. Цената й расте ежегодно с 5%, а на места - до 10%. Допълнително има и сигурна доходност от рента - отново 5-10%, посочи Анатоли Георгиев, изпълнителен директор на "Агрион".

Хубавото на тези инвестиции е, че не е нужен голям финансов ресурс. Инвеститор може да закупи и 10 декара земя, от която веднага да започне да получава доходи, смята Георгиев.

"Всяка година се търгува много земя, пазарът е добре развит, неслучайно расте всяка година, а доходността е висока и стабилна", добави той.

Според експертите всеки спад или криза на финансовите пазари е идеален момент за инвестиция.

Можем да си позволим да влагаме само малка част от парите ни в най-рисковите инвестиции, но не трябва да се осланяме и на смятаните за най-сигурни и безрискови. "На този свят няма нищо безрисково, но ако вземем предвид общоприетото схващане за безрисковите инвестции, те в повечето случаи носят загуби заради реалната инфлация", обясни Вълков.

Единственият начин да правите пари и да продължите да живеете добре, е да заложите на продукт, чиято доходност е по-висока от инфлацията, посъветваха експертите.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички