В края на май започва строежът на още 4 метростанции


В края на май започва строежът на още 4 метростанции
Снимка: БГНЕС

2680

Строителството на третата на линия на метрото върви по график, като са изпълнени 33% от дейностите и има възможност от юни постепенно да започне отварянето на стесненията, където ги има. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ. По думите й, от началото на миналата година е започнало изграждането на 7 метростанции, а по-късно и на още една метростанция и така в момента се строят общо 8.

Очаквам в края на май да започне подготовката за изграждането на още 4 метростанции в кв. „Овча купел“ до Околовръстния път и кв. Горна баня. И тези 4 метростанции трябва да бъдат готови заедно с останалите 8 през септември 2019 година, когато ще имаме още 12 км метро. Така ще свържем големи квартали като „Овча купел“, „Хаджи Димитър“, „Красно село“ с центъра на София и с останалите две линии на метрото. Тази трета линия предвижда и връзки с жп транспорт при Горна баня, допълни още Йорданка Фандъкова.

През юни по бул. „Патриарх Евтимий“ трябва да бъде освободено движението, като ще останат леки стеснения точно в участъците на метростанциите, защото там строителството ще продължи, но ще бъде пуснато движението по булеварда. Това ще се случи и на бул. „България“ и „Акад. Гешов“, където ще се освободи платното, което в момента е затворено, обясни Фандъкова.

„Отново през юни се очаква да бъде пуснато движението и по бул. „Гоце Делчев“ и локалните платна на бул. „Цар Борис III“, но цялото кръстовище ще бъде готово в края на следващата година. Между 15 и 20 май очакваме тунелопробивната машина да се придвижи към метростанция „Красно село“., каза още тя.

Фандъкова подчерта, че общината смята строителството на детски градини за приоритет и сега се строят такива в кварталите Драгалевци, „Младост“, „Бояна“, „Люлин“, „Красна поляна“, „Красно село“, „Манастирски ливади“ и „Кръстова вада“.

Тя коментира и въпросът за опазването на старата архитектура в София, който влезе във фокуса на общественото внимание след събарянето на така наречената „Двойна къща“ на булевард „Васил Левски“. Главният архитект на столицата е отказал проекта за надграждане на Царските конюшни на ъгъла на бул. „Дондуков“ и бул. „Васил Левски“, каза Фандъкова.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички