В отчаян опит да спаси имиджа си, Facebook изкара критиците си "соросоиди"

В отчаян опит да спаси имиджа си, Facebook изкара критиците си соросоиди
Източник: Getty Images/Guliver

Компанията Facebook е наела PR фирма, която се опитва да уязви и омаловажи критиците на социалната мрежа с твърдения, че те са "агенти" на милиардера Джордж Сорос. Това съобщава The New York Times.

Сорос е еврейски филантроп и името му е замесено в много конспиративни теории. Дори в България протестиращите за различни каузи често са наричани "соросоиди" от определени групи.

Новината за агресивните опити на Facebook да атакува критиците си са изложени в доклад на New York Times, представящ детайли за неспособността на шефовете на компанията да овладеят множеството проблеми, пред които тя се изправи в последните месеци. 

Насред нарастващото напрежение от законодателите заради ролята на Facebook за руската намеса в американските президентски избори в САЩ през 2016 г., социалната мрежа се е обърнала към Definers Public Affairs - рекламна агенция, основана от кадри на Републиканската партия и специализирана в политически консултации.

Една от тактиките на Definers в случая с Facebook била да разпространи десетки негативни статии за други технологични гиганти, включително Google и Apple, за да отвлече вниманието. Въпросните статии били публикувани в NTKNetwork.com - сайт, който изглежда като новинарски, но в действителност се управлява от PR фирмата. Оттам обаче материалите се "подхващали" от сайтове с крайно десни тематики, например небезизвестният Breitbart.

Друга стратегия била да се посочи Джордж Сорос като основна движеща сила зад групите, критикуващи Facebook. Рекламната агенция разпространила "документ", свързващ милиардера с мащабно анти-Facebook движение и притискала репортери да разследват дали има финансови връзки между Сорос и групи като Freedom from Facebook и Color of Change.

Сорос е роден в Унгария през 1930 г., но живее в САЩ. Той натрупва голямо състояние като инвеститор и спонсорира множество либерални и продемократични каузи. Често е обект на антисемитски атаки заради еврейския си произход. В седмиците преди междинните избори в Щатите консервативни кръгове го обвиниха, че е стои зад "кервана" от мигранти, пристигащи в САЩ от Централна Америка през Мексико. Тези твърдения обаче не почиват на доказателства.

Сорос бе и сред известни личности, които преди няколко седмици получиха бомби по пощата. Такива пратки имаше и за Барак Обама, Хилари Клинтън и други критици на президента Доналд Тръмп.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.